Головна Новини HI-tech технології Суди і вибори на блокчейні стають світовим трендом - Прилепа
commentss НОВИНИ Всі новини

Суди і вибори на блокчейні стають світовим трендом - Прилепа

Богдан Прилепа розповів, де Україна може застосувати блокчейн

24 березня 2021, 10:00
Поділіться публікацією:

Україні необхідно використовувати технологію блокчейн не тільки у фінансовій індустрії, а й в нотаріальній сфері, судах і виборах. Про це заявив фахівець з блокчейн-технологій в Україні, співзасновник компанії Prof-IT Богдан Прилепа.

Суди і вибори на блокчейні стають світовим трендом - Прилепа

Україна може використовувати блокчейн в судах і на виборах - Прилепа. Фото: miro.medium.com

За його словами, в Україні слово "блокчейн" в першу чергу асоціюється з криптовалютою і біткоінами. Але ця технологія набагато більш багатогранна і може використовуватися практично в будь-якій сфері.

"У всьому світі сформувався стабільний тренд на інтеграцію блокчейна в ті сфери, де є проблема з довірою. Адже ця технологія виключає посередників практично з будь-якого процесу", — зазначає він, і наводить як приклад нотаріальну сферу.

Прилепа звертає увагу на те, що потенціал "співпраці" нотаріусів і блокчейна очевидний. Блокчейн дозволяє зберігати записи таким чином, що їх неможливо підробити або видалити. Також технологія може знизити обсяги робіт нотаріусів з архівування і тим самим підвищити їх продуктивність.

"Оформлення документів стане в рази швидше, а всі дані будуть оцифровані і захищені ланцюжком блоків. Вже є безліч успішних кейсів в США, Китаї і Франції", — підкреслює фахівець.

Ще одна сфера, де можна застосувати блокчейн — судова система.

"В Україні вже який рік намагаються безуспішно провести судову реформу. Через це в країні регулярно відбуваються скандали і спалахують протести. Використання блокчейна в українських судах напрошується саме по собі", — вважає Прилепа.

Він упевнений, що технологія розподіленого реєстру здатна зробити будь-який судовий процес абсолютно прозорим: від зберігання доказів до прийняття рішень суддями. Судовий блокчейн, наприклад, успішно застосовується в Китаї. Найчастіше його використовують в документуванні цифрових доказів, особливо в справах про права інтелектуальної власності.

"Але найцікавішою сферою для блокчейна є вибори. В даному випадку технологія здатна припинити будь-які маніпуляції, "каруселі" та інші підтасування результатів голосування", — впевнений Прилепа.

Блокчейн-голосування відбувається онлайн, забезпечує максимальну явку виборців, дозволяє контролювати весь процес виборів. В результаті блокчейн дає можливість захистити хід голосування від втручання і проконтролювати незмінність даних на сервері, підсумував експерт.

Також сайт "Коментарі" рекомендує прочитати, як можна буде отримати прописку в Україні через додаток "Дія".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

24 березня 2021, 11:36

Сначала введите сенсорную кнопку для голосования в раде. Прогресс - это хорошо, но для украинской власти хорошо, когда всем остальным плохо.


Новини