Головна Новини HI-tech технології Штучний інтелект прогнозує погоду краще метеорологів
commentss НОВИНИ Всі новини

Штучний інтелект прогнозує погоду краще метеорологів

Комп'ютер попереджає, чи буде дощ через пів години

1 жовтня 2021, 10:28
Поділіться публікацією:

Алгоритми штучного інтелект можуть передбачити дощ за дві години — утричі краще, ніж метеорологи та існуючі комп'ютерні системи, розповідає ВВС.

Штучний інтелект прогнозує погоду краще метеорологів

Хмари над Індійським океаном - фото NASA

Дослідники DeepMind від Google створили програму, яка взмозі прогнозувати погоду на надкороткі терміни — від нуля до двох годин. Нова модель машинного навчання називається DGMR (Глибока генеративна модель опадів). Вона створює короткі "радіолокаційні" фільми, на яких показано, у якому напрямку рухатимуться хмари. Якість її роботи підтверджують 50 метеорологічних станцій Британського Метеорологічно бюро (Met Office).

Існуючі інструменти прогнозування погоди досі в основному працювали за іншою методикою. У них будувались математичні моделі майбутньої погоди, грунтуючись на даних поточних умов. Між тим нова система працює з минулими даними, щоб спрогнозувати майбутні.  Спершу ця програма дослідила британські радіолокаційні карти за 2016-2018 рр., потім вчилась прогнозувати погоду у 2019 році. Точність прогнозів наразі складає 89%.

Зміни клімату призводять до частих і потужних змін погоди: штормів, повеней, ураганів. Комп'ютери працюють все швидше і точніше, наприклад, нинішній прогноз на чотири наступних дні відповідає прогнозу на один день 30 років тому. Однак і зараз важко робити точний прогноз для конкретної локації. Наприклад, обіцяють дощ, у певній місцевості він пройде, а на відстані кілометра — ні, і люди кажуть, що метеорологи знов помилились.

З 2000 до 2019 рр. у світі відбулось 11 тис. надпотужних погодних явищ, які стали причиною загибелі майже 500 тис. людей. Щоб вберегтись від матеріальних збитків та людський смертей, надточне прогнозування має працювати на чітко визначених територіях і на короткі, і на тривалі терміни. Тому наразі дослідники планують об'єднати два методи прогнозування у єдину потужну систему, що допоможе людям залишатись у безпеці. 

Як інформував портал "Коментарі", українські синоптики вже склали прогноз на жовтень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини