Головна Новини HI-tech технології Штучний інтелект навчився розпізнавати перші ознаки хвороби Альцгеймера
commentss НОВИНИ Всі новини

Штучний інтелект навчився розпізнавати перші ознаки хвороби Альцгеймера

Система використовує зразки голосу людей, щоб передбачити, наскільки високою є ймовірність захворіти

23 жовтня 2020, 10:42
Поділіться публікацією:

Малюнок з двома дітьми, що крадуть печиво за спиною своєї матері, використовується системою штучного інтелекту для виявлення перших ознак хвороби Альцгеймера. Про це повідомляє видання BBC.

Штучний інтелект навчився розпізнавати перші ознаки хвороби Альцгеймера

AI допоможе виявити хворобу Альцгеймера

Система використовує зразки голосу людей, що описують картинку, щоб передбачити, наскільки висока для людини ймовірність заразитися цією хворобою. Штучний інтелект може передбачити початок хвороби на сім років раніше, ніж лікарі-люди, з точністю до 70%. Британське суспільство Альцгеймера заявило, що покладає на це дослідження великі надії.

"Своєчасна постановка діагнозу деменції має вирішальне значення для комфортного життя з цим захворюванням. На жаль, найчастіше це довгий шлях, який відкладає доступ людей з деменцією до правильного лікування, підтримки і рекомендацій — однак наявні методи лікування ефективніші, якщо людина найраніше їх отримала, і потенційні нові методи лікування також можуть бути більш ефективними на ранніх стадіях або ще до появи симптомів", -  говорить директор з досліджень Товариства Альцгеймера Фіона Каррагер

Штучний інтелект навчився розпізнавати перші ознаки хвороби Альцгеймера - фото 2

Модель AI, розроблена IBM Research і фармацевтичним гігантом Pfizer, використовує обробку природної мови для аналізу коротких уривків промови, взятих з когнітивного тесту Cookie Theft. Тест, який використовується протягом багатьох років для діагностики деменції та інших когнітивних захворювань, просить людей описати те, що вони бачать на картинці. ШІ виявляє тонкі зміни в мові, такі як граматичні помилки і іншу структуру пропозицій, які вказують на зниження когнітивних функцій.

Хвороба Альцгеймера ушкоджує пам'ять та інші когнітивні здібності, руйнуючи зв'язок між нервовими клітинами  головного мозку. За оцінками, тільки в США до 5,5 мільйона людей живуть з цим захворюванням, при цьому деякі дослідження показують, що вона є третьою за значущістю причиною смерті після хвороб серця і раку.

Як повідомляло видання "Коментарі", що носяться пристрої попередять про хвороби Альцгеймера.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини