Головна Новини HI-tech технології Реактивні ранці, літаючі машини й дрони-таксі: майбутнє транспорту в небі
commentss НОВИНИ Всі новини

Реактивні ранці, літаючі машини й дрони-таксі: майбутнє транспорту в небі

Необхідність літаючих транспортів зумовлена стрімкою урбанізацією

3 грудня 2021, 11:43
Поділіться публікацією:

Парамедики з реактивними ранцями, прикордонна поліція в літаючих автомобілях і міські працівники, які їздять безпілотниками, – все це звучить як наукова фантастика, але ці концепції є частиною ринку передової повітряної мобільності (AAM), який, як очікується, буде коштувати як до 17 мільярдів доларів до 2025 року. Про це повідомляє Reuters.

Реактивні ранці, літаючі машини й дрони-таксі: майбутнє транспорту в небі

Людина в реактивному костюмі - фото з відкритих джерел

Оскільки урбанізація робить міські вулиці перевантаженими, а розвиток технологій дозволяє використовувати транспортні засоби, які ще десятиліття тому вважалися неможливими, використання неба для дрібномасштабних літаків стає все більш привабливим.

"Ми не можемо продовжувати використовувати автомобільний транспорт; 3D-мобільність дуже важлива", – сказала Анна Комінік, директор компанії Wisk в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, в інтерв’ю, яке транслювалося в четвер, 2 грудня, на конференції Reuters Next.

Wisk, підрозділ Boeing Co, протягом чотирьох років випробовує Cora, автономний електричний літак, який злітає і приземляється, як гелікоптер, на своїй базі в Текапо, Нова Зеландія.

Wisk співпрацює з регуляторами, включаючи Федеральне авіаційне управління США, щоб отримати дозвіл на публічне використання повітряного таксі, яке може перевозити двох пасажирів на відстані до 100 кілометрів (62 миль) зі швидкістю до 150 км/год. 

"До 2030 року 67% населення світу буде проживати в містах, тому наземна інфраструктура може не встигати, а капітальний ремонт коштує дорого. Ми повинні використовувати небо як ресурс", – сказала Комінік під час панельної дискусії, записаної 5 листопада. 

Нідерландський PAL-V тримає одну ногу на землі, піднімаючись у повітря. Його двомісний автожир Liberty, який розвиває максимальну швидкість 180 км/год і дальність польоту 400 км, цього року отримав дозвіл на використання на європейських дорогах.

Поставка клієнтам почнеться в 2023 році після того, як вони пройдуть необхідне навчання — сказав Роберт Дінгеманс, виконавчий директор PAL-V International.

Комінік відмовилася вказати дату, коли Cora перевезе перших пасажирів.

"Ми не очікуємо, що ми будемо першими, хто виведе такий транспорт на ринок; ми сподіваємося, що станемо найкращими", — сказала вона.

РОЗВИТОК ЕКОСИСТЕМИ

За даними Allied Market Research, вартість передового ринку повітряної мобільності може становити майже 17 мільярдів доларів до 2025 року і 110 мільярдів доларів до 2035 року.

У тому ж звіті говориться, що пілотований сегмент буде займати більше трьох четвертей частки ринку в 2025 році, але автономний сегмент буде розвиватися найшвидше між 2025 і 2035 роками.

Дінгемансе сказав, що очікує, що Liberty буде використовуватися для низки застосувань, включаючи спостереження за трубопроводами й охорону здоров'я у віддалених районах.

Аналогічно Річард Браунінг уже провів пробні запуски свого реактивного ранця Gravity з військовими у кількох країнах та персоналом служби реагування на надзвичайні ситуації у Сполученому Королівстві.

Маючи тягу 144 кг, реактивний костюм може перевозити людину близько чотирьох хвилин. Компанія працює над оновленнями, щоб продовжити час польоту, і Браунінг створив набір даних про використання реактивного ранця в 35 країнах.

Комінік сказала, що створення "екосистеми" варіантів використання є надзвичайно важливим у міру розвитку промисловості та технологій.

"Це вимагає зовсім іншого мислення від урядової політики, регуляторів і громади", – сказала Анна Комінік. 

Каліфорнійська компанія Wisk вибрала Нову Зеландію для випробування автономних літаків.

Як повідомляли раніше "Коментарі", деякі футбольні клуби вже почали проводити тактичні тренування з використанням окулярів віртуальної реальності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини