Головна Новини HI-tech технології Співробітники Apple відмовляються повертатися в офіси: як це вплине на ефективність роботи
commentss НОВИНИ Всі новини

Співробітники Apple відмовляються повертатися в офіси: як це вплине на ефективність роботи

З вересня більшості працівників Apple буде запропоновано працювати з офісу по понеділках, вівторках і четвергах

7 червня 2021, 13:50
Поділіться публікацією:

Співробітники Apple опротестовують нове правило корпорації, яке зобов'язує їх з вересня працювати в офісі не менше трьох днів на тиждень.

Співробітники Apple відмовляються повертатися в офіси: як це вплине на ефективність роботи

Apple (фото з відкритих джерел)

Як оцінити такі позиції сторін? Чи логічно, що працівники не хочуть повертатися до офісної роботи? Як адаптуватися до неї після 2 років пандемії і віддаленої зайнятості? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач зазначає, що ще у 2020 році багато компаній в країнах, що послаблюють карантин, виявили, що люди вважали за краще займатися віддаленою роботою. Так, у серпні минулого року 45% британців, 25% іспанців і італійців, майже 20% німців продовжували працювати з дому (дані Morgan Stanley).

"Зараз і в Україні аналогічна ситуація, — підкреслює Андрій Длігач. — За дослідженнями Advanter Group, у банківській сфері, в телекомі, в ІТ, в корпоративному управлінні 85% співробітників вважають за краще віддалений формат роботи або як мінімум міксувати формат (коли частина робочого часу все ж залишається для роботи в офісі). У перспективі — а ми зараз ведемо близько десятка подібних проєктів — корпоративний сектор в Україні радикально переосмислить офісний простір. Прив'язані до співробітника робочі місця підуть у минуле, а офіс стане простором для спільної роботи (в тому числі з клієнтами)".

Виняток, за словами експерта, складуть регламентовані роботи (але навіть у банківській сфері це менше 10% співробітників).

"Обурення співробітників Apple, напевно, більше пов'язані з формулюванням "зобов'язані", ніж з оцінкою ефективності. Наші дослідження показують істотне зниження ефективності віддаленої командної роботи через 3 місяці карантину. Тому гібридний формат роботи, запропонований в Apple, є правильним підходом", — впевнений Андрій Длігач.

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов вважає, що в суперечці між співробітниками Apple і компанією у обох сторін впевнена позиція.

"Так, співробітники, згадують про звільнення у компанії на тлі повернення в офіс, побічно піднімаючи питання нестачі кадрів. Крім того, деякі компанії оголосили про те, що дозволять співробітникам постійно працювати з дому, формуючи запасний варіант для працівників. FB, Twitter, Spotify можуть зіткнутися з потоком працівників із Apple, для яких дистанційна робота — це головний фактор під час працевлаштування", — зазначає Адріан Пантюхов.

Однак, продовжує він, компанія раніше не відчувала проблем зі працівниками. І, ймовірно, в разі звільнення якоїсь частини команди зможе в найкоротші терміни замістити втрати.

"Важливо звернути увагу на те, що лише 80 осіб підписалося під претензіями. І що компанія пропонує триденний робочий день в офісі і два дні на розсуд працівника. На противагу великим інвестиційним банкам, JP Morgan і Goldman Sachs, які зобов'язали працівників повернутися в офіс до попереднього робочого тижня, не зустрівши опору, — акцентує експерт. — Apple тривалий час намагалася сформувати органічний простір для працівників. Малоймовірно, що компанія піде на поступки працівникам, які хочуть працювати віддалено. Вона, очікувано, побоюється зниження продуктивності і погіршення психологічного здоров'я працівників, які контактують зі своєю командою виключно віддалено".

На думку Адріана Пантюхова, Apple зараз знаходиться в позиції сили. Але якщо діяльність працівників стала результативнішою з віддаленою зайнятістю, то компанія може піти на поступки на користь ефективності виробництва, щоб уникнути відтоку кадрів і регуляторного тиску.

Засновник міжнародного глянцю "Бізнес WOMAN" і міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club Анна Крисюк вважає логічним, що люди не хочуть повертатися в офіс.

"Вони адаптувалися до роботи з дому. І всі роботодавці повинні звикати до того, що світ вже інший, що за два роки пандемії багато що змінилося. І більший коефіцієнт корисної дії (ККД) буде якраз від людей, яких "не прив'язують" до робочого місця. тому що через пандемію, карантину, вакцинації люди відчувають себе в якійсь мірі заручниками обставин. У тому числі, що їх не досить забезпечують матеріально, але готові ризикувати їхнім здоров'ям, змушуючи їхати на роботу, хоч її можна якісно виконати і вдома, — пояснює Анна Крисюк. — Для повернення в офіси повинна бути серйозна мотивація, можливо, не тільки грошова, яка гарантує людям безпеку, буде їх стимулювати. і точно слід скоротити робочий день".

При цьому бізнес-вумен зазначає, що практика показує — ефективність роботи більша, коли людина має мотиваційний складник, енергетично заряджена, працює у колективі. Але є і ті, кому зручніше працювати одному. Адже багато хто вже адаптувався, навчившись поєднувати побут, сім'ю і роботу. І в такій зоні комфорту відчувають себе більш безпечно, підкреслює Анна Крисюк.

"До того ж, — продовжує вона, — перебуваючи вдома, можна не витрачати час і гроші на дорогу, знижується ризик можливості заразитися. Плюс є можливість для саморозвитку. Адже з'являється більше вільного часу, який можна ефективно використовувати для зростання".

Раніше ми повідомляли, що японський парк Yomiuriland не розгубився і запропонував працівникам віддалено незвичайну послугу — оренду кабінки колеса огляду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини