NASA відправить робота на Місяць: коли запуск

NASA планує запуск ровера VIPER на супутник Землі

Американське Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору заявило про те, що збирається відправити ровер на Місяць. Про це повідомляється на сайті відомства.

Розробкою нового місяцеходу займеться компанія Astrobotic Technology. Він буде називатися VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover). На супутник Землі його повинна буде доставити ракета-носій Falcon Heavy від компанії SpaceX.

Повідомляється, що місією місяцехода стане вивчення водяного льоду, схованого під ґрунтом супутника, а також пошук інших ресурсів як на поверхні, так і під нею. Отримані дані будуть нанесені на карти і зможуть допомогти відомству у майбутньому під час підготовки астронавтів до місії "Артеміда". Ця програма повинна стати першим кроком у створенні запланованого жилого поселення на Місяці.

На сайті відомства зазначають, що протягом всієї місії NASA відправить на супутник стільки роботів і людей, скільки не відправляли ніколи раніше.

Таке завдання місяцеходу доведеться здійснювати на постійно затінених ділянках супутника, які не бачили сонячного світла протягом мільйонів років. Через це ровер буде забезпечений спеціальними потужними фарами. Також, перебуваючи на цих ділянках, йому доведеться швидко маневрувати, оскільки він працюватиме на сонячній енергії.

Як стало відомо, запуск ракети-носія планують здійснити вже до 2023 року. Всього на виконання місії буде відведено 100 діб.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що NASA опублікувало фото марсохода на горі, яку він підкорював 7 років, а також про те, що NASA планує новий політ свого вертольота на Марсі.