Головна Новини HI-tech технології Мінцифри ліквідує штамп і довідку про місце реєстрації – які новації будуть в Дії
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінцифри ліквідує штамп і довідку про місце реєстрації – які новації будуть в Дії

Новий законопроєкт полегшує декларування місце проживання людини

5 листопада 2021, 17:15
Поділіться публікацією:

Михайло Федоров анонсує, що незабаром українці не будуть возитись з паперами для реєстрації місця проживання – все буде оцифровано і підключене до Дії. Про це міністра цифрової трансформації повідомив в пості на Facebook.

Мінцифри ліквідує штамп і довідку про місце реєстрації – які новації будуть в Дії

Спроститься реєстрація місця проживання та відміняться візити до воєнкомата - ілюстративне фото з мережі

Концепція прописки, стверджує Федоров, буде повністю змінено. Вся інформація про місце реєстрації є у держави у спеціальному реєстрі. Вже не потрібно буде ставити штамп у паспорті зразка 1994 р., зберігати папірець – додаток до ID-картки, витрачати кілька днів на перереєстрацію у воєнкомат:

"Замість трьох установ, 30 днів очікування та купи довідок, які і так є в держави, — одна онлайн-заява, яку розглянуть та оброблять за добу".

Нові можливості стануть доступні завдяки тому, що Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроєкт №5463 "Проект Закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні".

Незабаром не буде потрібно отримувати папірці, робити з них ксерокопії і подавати у різні державні ж установи. Людина підтверджує онлайн згоду і декларує, що прописана за такою-то адресою. Через додаток або портал "Дія" вносяться дані про адресу, а власник житла просто підтверджує, що він погоджується (або ні). При чому така реєстрація за певною адресою не дає права власності, а просто повідомляє державу, проживає громадянин.

Наразі послуга, по яку говорить Федоров, вже працює у експериментальному режимі у семи містах. Незабаром вона з'явиться і в інших регіонах.

Видання "Коментарі" раніше повідомляло про низку новацій, які впроваджує Мінцифри: COVID-сертифікат для дітей, які отримують батьки, Military-ID для військового обліку, спрощена ідентифікація особи, довідка про одужання від коронавірусного захворювання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини