Головна Новини HI-tech технології Майнери з Казахстану готуються покинути країну: куди переїдуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Майнери з Казахстану готуються покинути країну: куди переїдуть

Казахстан по праву є другою столицею світу за кількістю ферм криптовалюти у світі, однак ризикує втратити ці позиції

13 січня 2022, 11:15
Поділіться публікацією:

Після протестів у Казахстані та відключення від інтернету, майнери Казахстану серйозно планують покинути країну. Казахстан став прихистком для криптоферм після того, як їх витіснили з Китаю. А от у Казахстані вони не стоять та обліку, не платять податки і підключаються до електромереж для простого населення. Нині ж майнери планують покинути усе обладнання і виїхати до США. Про це повідомляє Forbes, передають "Коментарі".

Майнери з Казахстану готуються покинути країну: куди переїдуть

Майнери з Казахстану готуються виїхати до США. Фото з відкритих джерел

Коли майнери переїжджали до Казахстану, біткоїн вартував в межах 3-4 тисяч доларів. Тоді за різними підрахунками, для криптоферм було закуплено обладнання на понад 160 мільйонів доларів. За майже 5 років індустрія розцвіла, Казахстан у певному сенсі "жужав", продукуючи нові монетки. Вартість біткоїна зросла у 12 разів. Ще улітку 2021 року експерти вважали, що невдовзі Казахстан обжене і США. Нині ж ситуація в країні змушує майнерів пакувати валізи. 

З 2022 року влада Казахстану вирішила встановити компенсаційний тариф на електроенергію для майнерів, а оператор мереж отримав дозвіл від влади обмежувати майнінг вручну. 

"120 людей з 150 ми відправили у неоплачувану відпустку, фактично лишивши їх роботи. Нам щодня телефонують і дозволяють лише певне навантаження, або взагалі можуть заборонити працювати. В день ми видаємо лиш 30% потужності, втрачаючи 7 млн доларів прибутку. А в січні після відключення інтернету, ми взагалі зупинились", — розповів виданню засновник дата-центру для майнінгу BTC.KZ Дін-Мухамед Маткенков. 

Нині в Казахстані інтернет працює, але з шаленими затримками. 

"Зараз, звичайно, всі ферми вже запустилися, але задумалися — що робити далі. Ніде у світі немає готових майданчиків, які можуть прийняти більшу частину ферм із Казахстану вже. Гіпотетично це можуть бути США, Канада, Швеція чи Росія", – розповів президент Національної асоціації блокчейну та індустрії дата-центрів Казахстану Алан Доджієв.

Читайте також: У США ІТ-компанія пропонує новим співробітникам 5 тисяч доларів за звільнення: навіщо це роблять



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини