Головна Новини HI-tech технології «Китайський Франкенштейн» знову почне роботу над генетичними експериментами
commentss НОВИНИ Всі новини

«Китайський Франкенштейн» знову почне роботу над генетичними експериментами

Китайський генетик хоче продовжити свої експерименти над людьми

14 березня 2023, 18:20
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Китайський вчений Хе Цзянькуй, який у 2018 році модифікував гени двох дівчат і провів за це 3 роки у в'язниці, хоче відновити генні дослідження. Цього разу науковець хоче знайти ліки проти рідкісних захворювань, проте група юристів і вчених намагається зупинити його. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання South China Morning Post.

«Китайський Франкенштейн» знову почне роботу над генетичними експериментами

Вчений Хе Цзянькуй. Фото з відкритих джерел

Хе Цзянькуй працював у Південнокитайському університеті науки і технологій до 2018 року. Саме тоді на конференції в Гонконзі вчений оголосив про народження перших у світі дітей, гени яких були зміненні штучним шляхом. Ця новина викликала критику серед громадськості та наукових кіл, а самого вченого прозвали "китайським Франкенштейн" за досліди над людьми, які спрямовані на штучний "дизайн дітей та нову форму євгеніки". У 2019 році влада Китаю засудила Хе Цзянькуя на три роки через незаконну практику.

Він був звільнений із в’язниці у квітні 2022 року, а минулого місяця оголосив, що має намір продовжувати роботу над подолання кількох генетичних захворювань за два-три роки. Першою хворобою якій прагне протистояти китайський генетик це м'язова дистрофія Дюшена – спадковий розлад прогресуючої м’язової слабкості. Науковець очікує зібрати 50 млн доларів для початку своєї роботи у 2025 році.

Наукові кола та юридичні експерти критично поставились до таких заяв генетика.

"Ми рішуче засуджуємо відмову Хе Цзянькуя розмірковувати про його злочин, пов’язаний із серйозним порушенням етики, законів і правил редагування генів. Ми також рішуче засуджуємо його оманливу маркетингову рекламу щодо його планів дослідження рідкісних захворювань за відсутності наукової обґрунтованості та етичних гарантій", — заявила група критиків китайського вченого.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені дослідили чорнобильських собак.

Також "Коментарі" писав про Китай, який різко критикує США за передачу атомних підводних човнів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини