Головна Новини HI-tech технології Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії
commentss НОВИНИ Всі новини

Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії

З клітин рослини виростили біомасу

9 листопада 2021, 13:48
Поділіться публікацією:

Вчені центру технічних досліджень Фінляндії вирощують в пробірках каву. Спочатку вони з рослини виділили клітини та виростили їх у біореакторі. У результаті отримали білу біомасу. Про це повідомляють на сайті Центру  технічних досліджень в Фінляндії( VTT).

Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії

Каву навчилися вирощувати у лабораторії, фото vttresearch

Під час обсмажування маса набуває характерного для кави кольору та аромату. За словами вченого Хейкія Айсали, у кави був характерний аромат. Залежно від ступеня обсмажування аромат був фруктовим, рослинним і навіть медовим.

Сільське господарство в лабораторії передбачувано не страждає від глобального потепління, не потрібно використовувати пестициди для захисту від шкідників. Керівник дослідницької групи доктор Хайко Рішер каже, що культивування в біореакторі — це повністю замкнута і закрита система, яка не піддається забрудненням.

За словами Рішера, цей проект був частиною біотехнологічного виробництва товарів сільського господарства. Для цього використовуються мікроби, рослинні клітини. Вчені працювали над створенням клітинних ліній кавової рослини у лабораторії. Потім клітини поміщали в біореактори для виробництва біомаси.

Наразі кавова біомаса — це експериментальний продукт харчування. Вчені говорять, що ідею про приготування кави з клітин рослини висловив ще в 1970-х роках П.М. Таунслі.

Розробники переконані, що за чотири роки зможуть поставляти свою продукцію на ринки Європи та США для кавоманів.

"Вирощування рослинних клітин вимагає спеціального досвіду, коли настав час масштабувати та оптимізувати процес. Подальша переробка та формулювання продукту разом із схваленням регуляторних органів та введенням на ринок є додатковими кроками на шляху до комерційного продукту. Тим не менш, тепер ми довели, що кава, вирощена в лабораторії, може стати реальністю", — каже Рішер.

За даними вчених, до 2050 року половина земель, що використовуються для вирощування високоякісної кави, будуть непродуктивними.

Як повідомляв портал "Коментарі", вчені з'ясували з чим не можна пити каву, щоб не нашкодити своєму організму.

Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії - фото 2
Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії - фото 3
Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії - фото 4
Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії - фото 5
Кава в біореакторі: як виглядає і який має аромат напій з лабораторії - фото 6



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини