Головна Новини HI-tech технології Білоруські вчені створили біочіп для вивчення мозку
commentss НОВИНИ Всі новини

Білоруські вчені створили біочіп для вивчення мозку

Інноваційний біочіп призначений для вивчення нейронних мереж і функцій головного мозку

16 жовтня 2020, 10:49
Поділіться публікацією:

Білоруські вчені створили біочіп за допомогою якого можна вивчати функції головного мозку. Про це розповіла вчений секретар Інституту фізіології НАН Білорусі Маргарита Досіна, повідомляє Укрінформ з посиланням на БЕЛТА.

Білоруські вчені створили біочіп для вивчення мозку

Створено біочіп для вивчення мозку

Центр мозку працює при Інституті фізіології НАН Білорусі з 2018 року. Маргарита Досіна розповіла, що вчені моделюють різні типи патологій і намагаються знайти рішення. На даний момент одна з головних розробок — біочіп, який призначений для вивчення нейронних мереж і функцій головного мозку. Згодом повинні бути розроблені нові підходи до лікування і відновлення структур мозку.

"Унікальність цього біочіпа в тому, що він може не тільки реєструвати електричні показники (клітини мозку відносяться до електрозбудимих тканин, тобто передають електрику), але і навчати стовбурові клітини. Тобто ми здатні проводити переддифференціювання стовбурових клітин в нейрогенному напрямку і отримувати нервові клітини і тканини", — зазначила вчений секретар.

Маргарита Досіна також звернула увагу на те, що сьогодні весь світ намагається мінімізувати кількість експериментів на тваринах. Співробітниками Інституту фізіології НАН створено біопринтер, на якому можна друкувати шматочки органічної тканини, в тому числі певні ділянки мозку.

"Наприклад, якщо нам потрібно провести експерименти, пов'язані з епілепсією, ми можемо покласти такий шматочок мозку на біочіп і за допомогою даної моделі вивчити ефективність дії різних лікарських препаратів", — додала вчений секретар.

Як повідомляло видання "Коментарі", вчені знайшли новий спосіб омолодження мозку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини