Головна Новини HI-tech космос Які земні мікроорганізми здатні вижити на Марсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Які земні мікроорганізми здатні вижити на Марсі

Ці мікроорганізми вижили навіть під впливом сильного УФ-випромінювання

22 лютого 2021, 19:30
Поділіться публікацією:

Група вчених з Національного управління з аеронавтики та дослідженню космічного простору (НАСА) і Німецького центру авіації та космонавтики в ході експерименту з'ясувала, що спори чорної цвілі деякі час можуть існувати на поверхні Марса.

Які земні мікроорганізми здатні вижити на Марсі

який земний організм може вижити на Марсі (фото з відкритих джерел)

Дослідники у 2019 році запустили в стратосферу Землі (шар, розташований на висоті від 11 до 50 км, — прим. авт.) кілька грибкових і бактеріальних організмів. Ця частина оболонки нашої планети знаходиться над озоновим шаром і відповідає умовам, які нагадують Марс. Стратосфера є відмінним місцем для перевірки подібних зразків і дозволяє зрозуміти, чи зможуть вони вижити на Червоній планеті.

Вчені розповіли, що помістили цвіль і інші мікроорганізми в спеціальний алюмінієвий контейнер. Його запустили в стратосферу з "марсіанськими" умовами, де вони піддалися дуже сильному УФ-випромінюванню. Але спорам чорної цвілі вдалося встояти, правда, на короткий час. Однак, дослідники заявили, що спори можна "оживити", повернувши на поверхню Землі.

Один з авторів дослідження Катаріна Сіемс заявила, що подібні експерименти допомагають вивчати космічний простір.

Нагадаємо, космічне агентство NASA вдалося створити віртуальну фотокабіну з видом на Марс, на тлі якої будь-який бажаючий може зробити кадр.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що на Червону планету хочуть відправити "роботів-собак", які оснащені штучним інтелектом і спеціальним обладнанням, яке дозволяє їм переміщатися по поверхні планети та її печерам. Вага такого незвичайного робота буде в 12 разів менше сучасних марсоходів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини