Головна Новини HI-tech космос Вчені виявили величезні запаси льоду на Марсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили величезні запаси льоду на Марсі

Як мовиться на сайті Європейського космічного агентства, долини Марінер є гігантською системою каньйонів.

17 грудня 2021, 03:05
Поділіться публікацією:

Зонд ЕкзоМарс-TGO знайшов у центрі марсіанських долин Марінер великі поклади льоду. Лід знаходиться в стабільному стані, що говорить про унікальні кліматичні та геологічні умови в цій місцевості. Як мовиться на сайті Європейського космічного агентства, долини Марінер є гігантською системою каньйонів, розташованих у південній півкулі Марса. Їхня приблизна протяжність близько 4,5 тисячі км, а глибина – 11 км. Відкрити запаси льоду допоміг нейтронний спектрометр FREND, що встановлений на борту зонда ЕкзоМарс-TGO. Він здатний вловлювати сліди води та інших сполук водню в надрах Марса.

Вчені виявили величезні запаси льоду на Марсі

Марс (фото з відкритих джерел)

"Зонд TGO може шукати та вивчати "оази" марсіанської води, приховані під багатометровим шаром пилу та ґрунту, які в минулому ми просто не могли виявити. Зокрема, прилад FREND відкрив ділянку в системі каньйонів у долинах Марінер, 40% поверхні якої покрито покладами льоду”, – зазначили автори дослідження.

Астрономи вважають, що кількість води в приповерхневих породах Хаосу Кандор становить як мінімум 40%. Причому у вигляді чистого льоду, в порівнянні з іншими подібними знахідками, перебуває у стабільному стані. "Це говорить або про унікальні кліматичні та геологічні умови в долинах Марінер, або свідчить про те, що місцеві запаси води постійно поповнюються", — підсумували вчені.

Нагадаємо, марсохід Perseverance приземлився на планету лише 10 місяців тому, але він уже зробив дивовижне відкриття. Остання знахідка марсохода свідчить про те, що скеля, над якою він проїжджав з моменту приземлення, була утворена потоками вулканічної лави – те, що було "цілком несподіваним", за словами вчених місії. Раніше вони вважали, що шаруваті породи, які фотографував Perseverance, є осадовими. Про це повідомляє Fox News.


Породи, які досі відібрали проби Perseverance, також показали, що вони багаторазово взаємодіяли з водою і деякі містять органічні молекули. Ці відкриття можуть допомогти вченим створити точну хронологію подій, що відбулися у кратері Джезеро, місці стародавнього озера.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини