Головна Новини HI-tech космос Вчені виявили та показали загадкову планету, схожу на Юпітер (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили та показали загадкову планету, схожу на Юпітер (ФОТО)

TOI-2180 b знаходиться відносно близько до Землі

18 січня 2022, 13:00
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Група астрономів та цивільних учених виявила приховану планету розміром із Юпітер у далекій системі. Про це пише видання Space.

Вчені виявили та показали загадкову планету, схожу на Юпітер (ФОТО)

Зоряне небо. Фото: Pixabay

Нововідкрита екзопланета одержала назву TOI-2180 b. Вона знаходиться відносно близько до Землі, всього за 379 світлових років від нас. Але що робить цей світ особливим серед відомих екзопланет-гігантів, так це те, що йому потрібно 261 день, щоб зробити оберт навколо своєї батьківської зірки, що набагато довше, ніж у більшості газових гігантів, виявлених за межами нашої Сонячної системи.

Планету було виявлено завдяки даним, отриманим від апарату NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite. Він знаходить нові світи, фіксуючи перепади в яскравості зірки, спричинені планетою, коли вона проходить між космічним кораблем та світилом.

TOI-2180 b приблизно такого ж розміру, як і Юпітер, але майже втричі масивніше і за даними фахівців, сформувався не так як газовий гігант із Сонячної системи.

Як пише ЗМІ, ще однією з дивин екзопланети є її температура. У середньому вона становить дивовижно помірні 77 градусів за Цельсієм. Хоча TOI-2180 b тепліше, ніж Юпітер і Сатурн, вона все ж таки досить холодна в порівнянні з багатьма іншими величезними екзопланетами.

Вчені виявили та показали загадкову планету, схожу на Юпітер (ФОТО) - фото 2

Фото: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" поінформував про те, що українські фахівці змогли зафіксувати наслідки виверження вулкана, яке відбулося кілька днів тому біля острівної держави Тонга. Активність вулкана викликала цунамі, хвиля якого досягла Антарктики. Навіть попри лід, її висота становила близько 60 сантиметрів.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що астрономи знайшли природний супутник, що обертається навколо екзопланети. Такі відкриття відбуваються досить рідко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини