Українська науковиця відкрила унікальну екзопланету

Вчені знайшли наймолодшу суперпланету типу Юпітера, для якої вони виміряли масу та розмір

Міжнародна група дослідників під керівництвом української вченої Ольги Захожай відкрили унікальну планету. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Інститут Макса Планка.

Команда астрофізиків на чолі з Ольгою Захожай знайшли наймолодшу екзопланету, яка є супер-Юпітером. Її вік становить всього 15 млн років. Планета знаходиться за 310 світлових років від Землі.

Астрофізики з’ясували не тільки вік планети, а і її розміри. Планета виявилась у вісім разів важча за Юпітер, попри те, що її діаметр приблизно однаковий з планетою в Сонячній системі.

Відкрита планета обертається навколо зірки, подібної до Сонця та має назву HD 114082. Таким чином планета відкрита українкою отримала наукову назву HD 114082 b.

"HD 114082 b на даний момент є наймолодшим відомим газовим гігантом із встановленою масою та радіусом", - зазначає Захожай.

Через свої унікальні властивості планети, вченим необхідно буде оновити свої моделі формування екзопланет. HD 114082 b має дуже велике і тверде ядро.

Результати досліджень міжнародна група дослідників під керівництвом української вченої Ольги Захожай були опубліковані в науковому журналі Astronomy&Astrophysics.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли, що російські інженери розробили "Вбивцю Starlink" Ілона Маска. На конференції представили макет супутника, а підприємство, яке хоче виготовляти дані технології просить в РФ величезні гроші.

Також "Коментарі" писали про уламки космічного корабля, які знайшли поблизу берегів США. Це сталось під час знімання документального фільму про Бермудський трикутник.