Головна Новини HI-tech космос Телескоп в Австралії зафіксував наймасштабніше виверження чорної діри
commentss НОВИНИ Всі новини

Телескоп в Австралії зафіксував наймасштабніше виверження чорної діри

Вчені отримали знімок галактики за допомогою телескопа

31 грудня 2021, 00:53
Поділіться публікацією:

У галактиці Центавр А відбулося рекордне виверження у чорній дірі. Астрономи отримали докладне зображення цього виверження з відривом 12 мільйонів світлових років Землі. Про це повідомляє спеціалізоване видання SciTechDaily. Галактика Центавр А розташована за 12 мільйонів світлових років від Землі. Вона п'ята серед найяскравіших галактик у нічному небі. У її центрі знаходиться найближча до нашої планети відома активна чорна діра, маса якої становить 55 мільйонів сонців. Вчені одержали знімок галактики за допомогою телескопа Murchison Widefield Array (MWA). Він знаходиться у Західній Австралії.

Телескоп в Австралії зафіксував наймасштабніше виверження чорної діри

Телескоп - фото з відкритих джерел

Масштаби викиду плазми, який зафіксували вчені, можна порівняти з масштабом, який зайняв би 16 повних місяців. Вчені пояснили, що на опублікованих зображеннях видно виверження із чорної дірки на швидкості, аналогічній швидкості світла. На них можна побачити гігантські частки плазми, що поширилися на відстань понад мільйон світлових літ від чорної дірки.

Сама галактика займає на знімку лише невелику частину центру. Крапки на задньому плані — це інші галактики, які дуже віддалені від галактики Центавр А. Точки на передньому плані — це зірки в Чумацькому Шляху.

Нагадаємо, американське Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) повернуло космічну обсерваторію Hubble до повноцінної наукової роботи. Космічний телескоп Hubble знову готовий до роботи після того, як його наукові інструменти відключилися через збій. Цього понеділка (6 грудня) команда обсерваторії із відомства NASA відновила спектрограф. Цей науковий інструмент був останнім, який потребував відновлення після неполадок. У NASA зазначили, що команда Hubble продовжить роботу над розробкою та тестуванням змін у програмному забезпеченні приладів, які дозволять їм проводити наукові операції, навіть якщо вони зіштовхнуться з кількома втраченими повідомленнями синхронізації у майбутньому.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини