Головна Новини HI-tech космос Найяскравіша: вчені виявили та показали космічну "корову" (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Найяскравіша: вчені виявили та показали космічну "корову" (ФОТО)

Наднові корови - це новий підклас вибухових подій, що відбуваються, коли гігантські зірки досягають кінця свого життя.

13 січня 2022, 18:58
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Астрономи виявили найяскравішу наднову "Корову", що коли-небудь спостерігалася в рентгенівських променях. Про це пише видання Space.

Найяскравіша: вчені виявили та показали космічну "корову" (ФОТО)

Зоряне небо. Фото: Pixabay

Як повідомляється в матеріалі, відкриття найяскравішої наднової "Корови" дає новий доказ того, що нещодавно виявлене явище може бути викликане чорною дірою або нейтронною зіркою.

Наднові корови — це новий підклас вибухових подій, що відбуваються, коли гігантські зірки досягають кінця свого життя. У них закінчується паливо, а потім вони руйнуються, викликаючи потужні вибухи. Залежно від вихідного розміру зірки вибух може породити або чорну дірку або нейтронну зірку. Це одні з найяскравіших подій, які можна спостерігати у Всесвіті, і події класу "Корова" особливо яскраві, навіть яскравіші, ніж звичайна наднова.

Вчені вважають, що відмінною особливістю "Коров" є активність чорної діри або нейтронної зірки у їхньому центрі. У звичайних наднових вони здаються абсолютно неактивними і оповиті матеріалом, викинутим вибухом.

Перша така наднова, названа AT2018cow, була виявлена у 2018 році, і у видимому діапазоні вона сяяла у 10 разів яскравіше, ніж типова наднова. Хоча вибух був надзвичайно яскравим, він швидко зник.

Для довідки: позначення класу "Корова" походить від випадково згенерованого імені цієї події.

Нещодавно виявлену подію "Корова" помітили в липні 2020 року. Вона отримала назву AT2020mrf. Це була лише п'ята наднова класу Корови, виявлена з 2018 року, і перша, виявлена у рентгенівському, а не у видимому діапазоні.

За даними вчених AT2020mrf у 20 разів яскравіший порівняно з AT2018cow. В даний час дана наднова є найяскравішою серед усіх наднових цього типу.

Найяскравіша: вчені виявили та показали космічну ”корову” (ФОТО) - фото 2

Фото: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" інформував про те, що дослідження показало, що люди, які споживають більше половини столової ложки (7 грамів) оливкової олії на день, мають менший ризик смерті від серцево-судинних захворювань, раку, нейродегенеративних захворювань та захворювань органів дихання. 

Також сайт "Коментарі" писав про те, що чоловіча збірна України з біатлону розпочала виступ на етапі Кубка світу у німецькому Рупольдингу. На відміну від гонки в Обергофі, там погодні умови – відсутність сильного вітру та снігопаду – сприяли якісній стрільбі. Так, майже всі представники першої шістки фінішерів відзначилися чистою роботою на вогневих рубежах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини