NASA показало найбільший супутник Марса (ФОТО)

Фобос наближається до Марса зі швидкістю 1,8 метра кожні сто років

Американське Національне управління з аеронавтики та дослідженню космічного простору (NASA) показало фотографію супутника Марса. Зображення космічного об'єкта було опубліковано на офіційній сторінці відомства в соціальній мережі Instagram.

Дане фото супутника червоної планети, під назвою Фобос було отримано завдяки камері HiRISE, встановленій на космічному апараті Mars Reconnaissance Orbiter. На знімку, зробленому з висоти 6800 кілометрів над поверхнею, зображено рябоє небесне тіло з великим ударним басейном, званим кратером Стікні.

Канавки, видимі на його стороні, можуть бути результатом приливних сил - взаємного гравітаційного тяжіння планети та супутника. Фахівці підрахували, що крихітний Фобос наближається до Марса зі швидкістю 1,8 метра кожні сто років, а це означає, що він або вріжеться в планету через 50 мільйонів років, або перетвориться в кільце з уламків.

Для довідки: Фобос є найбільшим з двох супутників Марса. Був відкритий в 1877 році американським вченим-астрономом Асафом Холом.


Нагадаємо, раніше видання коментарі повідомляло про те, що група вчених виявила зірку унікальної форми. Фахівці вважають, що вона є частиною подвійної системи, яка рухається до злиття. Вона знаходиться на відстані 1.5 тисяч світлових років від нашої планети та в слідстві її злиття з іншим потужним об'єктом може утворитися наднова зірка. Детальніше про це читайте в нашій статті.

Також видання "Коментарі" вже інформувало про те, що фахівці з NASA виявили та показали кілька молодих планет, які знаходяться поза нашою Сонячною системою. Вони обертаються навколо, які знаходяться від нас на відстані 130 світлових років.