NASA опублікувало фото "усміхненого" кратера на Марсі

Mars Reconnaissance Orbiter вже протягом десятиліття здійснював спостереження за кратером

Вчені американського Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) показали кратер Happy Face на поверхні червоної планети. Фотографія була опублікована на офіційній сторінці відомства в соціальній мережі Instagram.

Повідомляється, що космічний апарат NASA Mars Reconnaissance Orbiter вже протягом десятиліття здійснював спостереження за так званим кратером Happy Face, який знаходиться в південній полярній області Марса.

Усміхнене обличчя, яке можна побачити на зображенні, демонструє колірні варіації яскравого інею і темно-червоної землі на червоній планеті через термічну ерозію і зміни вуглекислого газу сонцем для створення круглих візерунків на поверхні.

Вимірювання змін протягом марсіанського року допомагає вченим зрозуміти довгострокові кліматичні тенденції та річний оборот полярного льоду на Марсі.


Фото: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona⁣

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" інформувало про те, що фахівцям з американського відомства NASA вдалося сфотографувати "гостя з кам'яного віку". Ним є комета, яка раніше відкололася від більшого небесного тіла. Повідомляється, що його можна було побачити ще п'ять тисяч років тому. Вона розділилася на маленькі крижані осколки в середині минулого року, коли перебувала далі від Сонця, ніж наша планета. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Також портал "Коментарі" повідомляв про те, що фахівці NASA зафіксували дивний космічний об'єкт. Ним є залишок наднової, який утворився в результаті вибуху масивної зірки. Після вибуху з космічного простору прокотилися ударні хвилі зі швидкістю в кілька мільйонів кілометрів на годину. Зображення вдалося отримати завдяки телескопу Hubble. Детальніше читайте в нашій статті.