На Землю приземлилась капсула з незвичайним вантажем

Приватна космічна компанія виростила в умовах невагомості медичний вантаж, який змогла повернути на Землю.

21 лютого Varda Space Industries стала лише третьою приватною компанією, яка змогла успішно повернути об’єкт, який був запущений на навколоземну орбіту. Цікаво, що на борту її космічної капсули W-1 знаходився незвичайний вантаж, який може відкрити нову еру у виробництві ліків.

Крім Varda Space Industries, тільки такі приватні компанії, як SpaceX Ілона Маска, яка запустила кораблі Dragon та Boeing з капсулою Starliner змогли запусти об’єкт в космос та безпечно його посадити на Землю.

Однак унікальність Varda Space Industries полягає у вантажу, який знаходився в капсулі W-1. Це два кристали Ритонавіру, які були виготовлені в космосі та поверненні на Землю у восьмимісячній місії. Ритонавір – це противірусний препарат, який використовується для лікування ВІЛ та гепатиту С. Таким чином, вперше в історії на Землю потрапив препарат, вироблений за межами поверхні нашої планети.

"Мікрогравітація, тобто умови, наближені до невагомості, дають унікальну можливість виробляти матеріали в середовищі, яке недоступне на Землі. Його переваги в основному зумовлені відсутністю седиментації та конвекції, а також здатністю створювати майже ідеальні структури завдяки незначному впливу сили тяжіння", - описують переваги створення медичного препарату в космосі.

Компанія вважає, що успішний експеримент це лише перший крок до комерціалізації виробництва ліків на навколоземній орбіті в умовах невагомості. Наразі вирощені в космосі кристали ритонавіру будуть передані NASA для детального аналізу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що нова програма NASA дозволяє кожній людині на Землі відправити своє ім'я у космос.

Також "Коментарі" писали про те, як виглядатиме світ у 2100 році: 7 ключових моментів.