Головна Новини HI-tech космос На Марсі виявили дюни віком у мільярд років
commentss НОВИНИ Всі новини

На Марсі виявили дюни віком у мільярд років

NASA опублікувала знімки стародавніх марсіанських дюн, які можуть пролити світло на клімат Червоної планети

9 жовтня 2020, 16:23
Поділіться публікацією:

Орбітальний апарат NASA Mars Reconnaissance Orbiter зробив на Червоній планеті знімок дюн, яким до одного мільярда років. Відкриття збережених марсіанських дюн дає нову інформацію про кліматичні і геологічні умови Червоної планети. Про це повідомляє Time24 Story.

На Марсі виявили дюни віком у мільярд років

NASA виявило древні марсіанські дюни

Вчені оголосили про відкриття групи марсіанських піщаних дюн віком в мільярд років в регіоні Валлес Маринер. Це рідкісне виявлення привело команду до ще одного відкриття: клімат, атмосферний тиск і еволюція ландшафту на Марсі залишалися відносно стабільними протягом останніх мільярдів років. Дослідження було опубліковане в науковому журналі Journal of Geophysical Research Planets.

Спостереження за дюнами проводилося після картування великих відкладень осадових порід, яке показало чіткі докази літіфікаціі та поховання дюнних полів, що збереглися.

"Ці результати інформують нас про те, що перенесення, осадження і літіфікація піску, викликані вітром, мали місце в недавній історії Марса. Вони також показують, наскільки еволюція ландшафту там сильно відрізняється від земної", — коментує провідний автор дослідження Метью Хойнацькі.

На Марсі виявили дюни віком у мільярд років - фото 2

У дослідженні використовувалися дані, зібрані за допомогою приладів Mars Recognition Orbiter і Mars Odyssey, місій, контрольованих Лабораторією реактивного руху американського космічного агентства NASA.

Як повідомляло видання "Коментарі", електромобіль Ілона Маска попрямував в бік Марса.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини