Головна Новини HI-tech космос Місячне затемнення в Україні: коли й де спостерігати унікальне явище
commentss НОВИНИ Всі новини

Місячне затемнення в Україні: коли й де спостерігати унікальне явище

У вересні відбудеться унікальне місячне затемнення

13 вересня 2024, 19:00
Поділіться публікацією:

Жителі України готуються до особливого астрономічного явища. У ніч з 17 на 18 вересня небо прикрасить часткове місячне затемнення. Це буде останнє подібне явище у 2024 році. Про це повідомляє Time and Date.

Місячне затемнення в Україні: коли й де спостерігати унікальне явище

Місячне затемнення. Фото: pexels

Особливістю затемнення стане незвичайний відтінок Місяця, який набуде червонувато-коричневого кольору. Такий ефект виникає через те, що більша частина видимого місячного диска опиниться в півтіні Землі. Це створить враження, ніби на небі висить "кровавий Місяць". Найкращий час для спостереження – 3:41 за київським часом.

Якщо ж небо буде затягнуте хмарами, не засмучуйтесь – багато онлайн-платформ проведуть прямі трансляції цієї захоплюючої астрономічної події.

Місячне затемнення: наука чи містика

Місячне затемнення завжди привертало увагу людей, викликаючи як науковий інтерес, так і безліч повір'їв та прикмет. Давайте розглянемо деякі з найпоширеніших уявлень про це астрономічне явище.

Наукове пояснення

Місячне затемнення відбувається, коли Земля розташовується між Сонцем і Місяцем, відкидаючи на супутник свою тінь. Під час повного місячного затемнення Місяць набуває червонуватого відтінку, що пояснюється заломленням сонячного світла в атмосфері Землі.

Народні прикмети та повір'я

Протягом століть люди пов'язували місячні затемнення з різними містичними подіями та змінами. Ось деякі з найпоширеніших прикмет:

  • Зміни у житті: Вважається, що місячне затемнення може вплинути на долю людини, принести зміни або навіть перевернути життя з ніг на голову.

  • Негативні наслідки: Багато народів вірили, що затемнення – це поганий знак, який може передвіщати війни, голод або інші лиха.

  • Вплив на здоров'я: Існувало повір'я, що під час затемнення посилюється вплив на здоров'я, тому рекомендувалося уникати важкої роботи та сильних емоційних переживань.

  • Заборони: У деяких культурах існували заборони на виконання певних дій під час затемнення, наприклад, вживання їжі або вихід з дому.

  • Вплив на вагітність: Деякі вірили, що затемнення може негативно вплинути на вагітність, тому вагітним жінкам радили залишатися вдома.

Сьогодні ми знаємо, що місячні затемнення – це природні явища, які не несуть в собі ніякої містики. Однак, інтерес до них не згасає. Багато людей все ще з цікавістю спостерігають за затемненнями, пов'язуючи їх з різними символами та значеннями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини