Головна Новини HI-tech космос Марсохід Curiosity знайшов сліди мегаповеней на Марсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Марсохід Curiosity знайшов сліди мегаповеней на Марсі

Вчені використовували знімки марсохода Curiosity для виявлення слідів повеней на Марсі

25 листопада 2020, 16:25
Поділіться публікацією:

Попередні зображення великих каналів на Марсі і гігантських хвилеподібних деталей на його поверхні, званих "мегаполіси", вказують на те, що в минулому планета страждала від катастрофічних повеней. Тепер команда вчених використовувала дані, зібрані марсоходом Curiosity, щоб довести, що мегаповені пронеслися по кратеру Гейла близько 4 мільярдів років тому.

Марсохід Curiosity знайшов сліди мегаповеней на Марсі

ФОТО: Phys.org

"Ми вперше визначили мега-паводки, використовуючи докладні седіментологічні дані, отримані марсоходом Curiosity. Відкладення, залишені після мега-паводків, які раніше не були ідентифіковані за допомогою даних орбітального апарату", — сказав Альберто Г. Фейрен, співавтор статті, опублікованій Nature.

Команда, що складається з учених з Університету Джексона, Корнелла, Лабораторії реактивного руху і Гавайського університету, використовувала зображення, отримані за допомогою камер Mars Hand Lens Image і Mastcam на борту марсохода Curiosity, для спостереження за камінням і мінералами в кратері Гейла. Вчені виявили відкладення, які, як вони визначили, були відкладені в результаті гігантських раптових повеней.

Вчені вважають, що повені були викликані потужним ударом метеорита, який утворив досить тепла, щоб розтопити величезну кількість льоду на планеті. В результаті стався викид вуглекислого газу і метану, які в поєднанні з водяною парою на короткий час сформували теплий і вологий клімат. Це призвело до злив по всій планеті, і появи величезної кількості води, яка стікала з гір.

Як повідомляло видання "Коментарі", якості, якими повинні володіти космонавти місії на Марс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини