Головна Новини HI-tech космос Дивовижне явище: телескоп Hubble сфотографував об'єднання двох галактик (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Дивовижне явище: телескоп Hubble сфотографував об'єднання двох галактик (ФОТО)

Нове чудове зображення Хаббла показує захоплююче об'єднання двох галактик

15 лютого 2022, 17:39
Поділіться публікацією:

Постійна взаємодія між двома галактиками на відстані 320 мільйонів світлових років від нас була відображена на чудовому знімку Хаббла. Про це повідомляє Science Alert.

Дивовижне явище: телескоп Hubble сфотографував об'єднання двох галактик (ФОТО)

Об'єднання двох галактик - Science Alert

На фото видно велику спіральну галактику з перемичками під назвою NGC 169, діаметром близько 140 000 світлових років, і набагато меншу галактику з полярним кільцем під назвою IC 1559, діамертом близько 40 000 світлових років.

Ці дві галактики досить близько одна до одної, щоб обмінюватися матеріалом. Хоча простір величезний і в основному порожній, галактики гравітаційно зближуються разом, можливо, спрямовані уздовж ниток невидимої космічної мережі, яка тягнеться поперек і відіграє життєво важливу роль у формуванні Всесвіту.

Взаємодія між галактиками значною мірою сприяє їх еволюції, будь то просто проліт, який бачить обмін матеріалом, або повне злиття, як це неодноразово відбувалося протягом історії Чумацького Шляху.

Ці взаємодії можуть змінити форму галактик.

Існує кілька помітних аспектів взаємодії між NGC 169 і IC 1559. По-перше, обидві галактики мають активне галактичне ядро; тобто надмасивні чорні діри в ядрі кожної з них активно поглинають пил і газ. Цей процес виробляє багато високоенергетичного світла у вигляді рентгенівських променів і тепла в інфрачервоних хвилях.

Крім того, ви можете чітко бачити потоки пилу та сяючого матеріалу, що проходять між двома галактиками, ймовірно, від об’єкта з меншою масою до об’єкта з більшою масою.

"Коли дві галактики взаємодіють, газ, пил і навіть цілі сонячні системи будуть відтягуватися від однієї галактики до іншої цими приливними силами. Цей процес насправді можна побачити в дії на цьому зображенні – утворилися тонкі потоки матерії, які видимо з’єднують дві галактики", — пояснили в ЄКА.

Якщо дві галактики наблизяться досить близько одна до одної, то врешті-решт вони об’єднаються, а їхні надмасивні чорні діри зійдуться разом.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені NASA побачили у космосі дивовижний об'єкт, схожий на квітку із Землі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини