Головна Новини HI-tech телефони Синє світло від смартфона: чи правда, що воно псує зір
commentss НОВИНИ Всі новини

Синє світло від смартфона: чи правда, що воно псує зір

Американські дослідники з'ясували, чи правда, що синій колір від екранів смартфонів та інших ґаджетів псує зір

12 квітня 2021, 11:05
Поділіться публікацією:

Деякі вчені вважають, що занадто яскраве синє світло від екранів моніторів і портативних пристроїв може зіпсувати зір і навіть призвести до сліпоти. Але чи так це насправді?

Синє світло від смартфона: чи правда, що воно псує зір

Синій колір екрану (фото з відкритих джерел)

Відомо, що практично всі ґаджети нині випромінюють синє світло через те, що для їх підсвічування використовуються світлодіодні та люмінесцентні лампи. Існує думка, що цей синій колір негативно впливає на сітківку ока, викликаючи в ній фотохімічні реакції, які руйнують фоторецептори та клітини пігментного епітелію сітківки, і ці процеси є незворотними.

Однак дослідники Американської академії офтальмології під час дослідження з'ясували, що світло від екрана смартфона або комп'ютера не викликає захворювання очей і не призводить до сліпоти. Вони вважають, що висновки, які були зроблені вченими раніше, помилкові, оскільки лабораторні умови, де було виявлено, що синій колір шкодить сітківці, відрізняються від реальних.

Якщо ви довго працюєте за комп'ютером, то захистити свої очі від втоми та перенапруги можна за допомогою правильного освітлення кімнати. Експерти радять збільшити контрастність екрану, щоб зменшити напругу очей. За необхідності можна використовувати матовий фільтр екрану.

Нагадаємо, що наразі не існує єдино правильної "норми", як довго людина може користуватися ґаджетом без шкоди для зору. Проте експерти наполягають на тому, що кожні 20 хвилин при роботі зі смартфоном або іншим ґаджетом необхідно переводити погляд на інші предмети або ж робити спеціальну гімнастику.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як зберегти здоров'я ваших очей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Даша

17 жовтня 2021, 22:58

Дуже корисна інформація, завжди думала, що гаджети - основна причина втрати зору, ви розвіяли мої переконання. А про правильне освітлення пишуть на https://save24.me/ , там сказано, що воно повинно бути теплим, а не холодним і падати під потрібним кутом, тоді проблем із зором не виникатиме.


Новини