Головна Новини HI-tech інтернет Викриття DarkMarket: чому кіберполіція в Україні не знаходить злочинців в Мережі
commentss НОВИНИ Всі новини

Викриття DarkMarket: чому кіберполіція в Україні не знаходить злочинців в Мережі

Експерти розповіли, чому німецька поліція змогла викрили кіберзлочинців в Україні, а українська - не звернула на них уваги

14 січня 2021, 23:25 comments2099
Поділіться публікацією:

Німецька поліція викрила найбільший у світі злочинний онлайн-маркет. Сервери DarkMarket розташовувалися в Україні та Молдові. Чому наша кібер-поліція нічого не бачить? Чи реально було відстежити DarkMarket в Україні? Хто і чому продає-купує на цих майданчиках? Хто кришує? "Коментарі" намагалися знайти відповідь на ці питання разом з експертами.

Викриття DarkMarket: чому кіберполіція в Україні не знаходить злочинців в Мережі

DarkMarket. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

У "даркнеті" можливо все

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони та безпеки Іван Ступак наголошує, що DarkNet — це найтемніша цифрова сторона людства. У "даркнеті", зазначає експерт, можна купити продати, обміняти все те, що неможливо отримати законним і цивілізованим способом у звичайному світі (фальшиві гроші, зброю, наркотики, персональні дані та навіть життя іншої людини).

"У розрізі України я не беруся сказати, що наші правоохоронці причетні до кришування злочинів, скоєних в темній мережі. Для перевертнів в погонах існує маса інших і більш легких способів заробити гроші", — каже Іван Ступак.

За його словами, труднощі виявлення і розкриття злочинів, скоєних в цій мережі, можна розкласти на ряд складових:

— підвищена анонімність і криптографічний захист проведених угод (неймовірно важко ідентифікувати конкретних учасників протиправної діяльності для залучення їх до відповідальності);

— для трансакцій використовуються анонімні веб-гаманці і найрізноманітніші криптовалюта, які в подальшому в будь-якій точці земної кулі можна без проблем конвертувати в будь-яку валюту світу (і все це відбувається без будь-якого банківського контролю або фінансового моніторингу);

— в Україні, як і в інших країнах, що розвиваються, складність виявлення злочинів у DarkNet полягає у відсутності в правоохоронних органах або спецслужбах фахівців екстра-класу, які здатні виявляти такі злочини.

"Невисока зарплата, підвищена бюрократія і ненормований робочий графік залучають лише справжніх фанатів своєї справи. А цього на даний момент катастрофічно мало, — каже Іван Ступак. — Наприклад, правоохоронці інших країн активно залучають (в тому числі й за пристойну винагороду) до такої роботи як колишніх, так і діючих хакерів. Ті знають де, що і, головне, як шукати потрібну інформацію в темній мережі. Поширена практика залучення до співпраці людей, які вже відбули покарання за злочин, вчинений у "даркнеті". Таким чином вирішуються два завдання: не допускається ймовірність повторного вчинення злочину (превенція); правоохоронці отримують у своє розпорядження людини, який досконально знає темну сторону інтернету і конкретних людей, які там промишляють".

Системна криза

Віце-президент Світового юридичної альянсу, старший партнер в Адвокатській компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець впевнений: те, що наші правоохоронці не можуть викрити подібні речі, як DarkMarket та інші відгалуження DarkNet, говорить про системну кризу, перш за все, кібер-поліції .

"Після того, як Україна серйозно постраждала у 2016 році від атаки шкідливої програми Petya (також відома як Petya.A, Petya.D і так далі), здавалося б, можна зробити висновки. Тоді, нагадаю, постраждали багато банків, держустанови. Але після цього ми знову і знову дізнаємося про нові атаки, нові випадки інтернет-вимагання, інтернет-шахрайства. І бачимо нездатність кібер-поліції захищати як громадян України, так і об'єкти критичної інфраструктури", — зазначає Ростислав Кравець.

За словами юриста, нерідко, навіть якщо справа стосується кібер-поліції (злом вашої електронної поштової скриньки, акаунтів в соцмережах, проблеми з грошима на картці, тощо), його потім передають у звичайний департамент поліції. Де благополучно ховають. Або ж ним займаються експерти іншого рівня, наприклад, з СБУ.

"Свої функції в галузі охорони громадян і державних інституцій кібер-поліція, як мені здається, виконує досить посередньо, — продовжує Ростислав Кравець. — І те, що частина серверів DarkMarket виявилася з українською "пропискою", доводить, що міжнародний криміналітет знає про цю слабкість наших правоохоронців. Знає і користується".

Раніше "Коментарі" писали, що кіберполіція попередила українців про нову схему обману.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexx

15 січня 2021, 11:03

хочeшь тpаxнyть краcивую дeвкy?! Oдинoкие и Замyжниe oчень xoтят ceкca, здесь дают в пoпy и бeрyт в pот, без дeнeг и обязательств, все aнoнимнo и беcплaтнo, можешь убeдиться cам ----- http://srt.vg/club

Котя

15 січня 2021, 07:26

sex, А МОЖНО ТЕБЕ В РОТ ? ТЫ ТАКОЙ ЛЮБЕЗНЫЙ. ТЫ МЕНТ НАВЕРНОЕ!

Котя

15 січня 2021, 07:24

ПОТОМУ ЧТО МУСОРА ЭТО И ЕСТЬ ВОРЫ И КИБЕР-ПРЕСТУПНИКИ!!! И НАРКОТА ЭТО БИЗНЕС МУСОРОВ.. АВАКОВ ПРОТИВ ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИИ, ТАК КАК ОН ЗАРАБАТЫВАЕТ НА ЭТОМ, СУКА НЕ УКРАИНСКАЯ!!! НА ЗОНУ ЕГО!!!

sex

15 січня 2021, 02:57

хочeшь тpаxнyть краcивую дeвкy?! Oдинoкие и Замyжниe oчень xoтят ceкca, здесь дают в пoпy и бeрyт в pот, без дeнeг и обязательств, все aнoнимнo и беcплaтнo, можешь убeдиться cам ----- http://srt.vg/club


Новини