Головна Новини HI-tech інтернет В Україні заблокували 426 сайтів: серед них вінницьке ЗМІ та сервіс для IT-працівників
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні заблокували 426 сайтів: серед них вінницьке ЗМІ та сервіс для IT-працівників

Одразу кілька українських міністерств виступають проти такого рішення суду

25 лютого 2021, 17:13
Поділіться публікацією:

Останні кілька днів в Україні активно проводиться "зачищення інформаційного простору". Спочатку під заборону потрапило кілька Telegram-каналів, які публікують інсайдерську інформацію з вищих провладних кіл, а тепер — одразу 426 українських та російських сайтів. Відповідне повідомлення про блокування кількох сотень ресурсів розміщене на сайті Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).

В Україні заблокували 426 сайтів: серед них вінницьке ЗМІ та сервіс для IT-працівників

Україна заблокувала роботу 426 сайтів. Фото із відкритих джерел

Як пояснюють спеціалісти, така заборона пов’язана із відповідним судовим рішенням у справі стосовно розслідування шахрайства в особливо крупних розмірах. Документ вийшов "з-під рук" працівників Голосіївського райсуду міста Києва. У додатках до нього — адреси майже півтори тисячі інформаційних ресурсів різної тематики.

І якщо окремі сайти можна справді віднести до категорії "сміттярок" чи російських рупорів пропаганди, кілька "місць" у списку викликають чимало здивування і не менше питань.

Схоже на те, що найбільшого обурення в суспільстві набуло блокування ресурсу для IT-працівників під назвою GitHub. На цьому сайті розробники кодів могли публікувати свої напрацювання, перевіряти їх та використовувати згодом у роботі. Ба, більше: заборона GitHub викликала резонанс навіть серед високопосадовців. Так, голова Мінцифри Михайло Федоров пообіцяв боротися за цей веб-ресурс та анонсував найближчим часом спільну заяву свого міністерства, Мінінформполітики та Міністерства внутрішніх справ стосовно справді скандального рішення суду.

Також серед інтернет-користувачів знаходяться здивовані забороною сайту TGStat, завдяки якому можна було слідкувати за аналітичними даними особистих Telegram-каналів. Безперечно, є питання і в українських журналістів, особливо представників вінницького видання "20 хвилин". Ресурс цього медіа також потрапив у блок-лист і нині не доступний для перегляду пересічному юзеру.

Чимало українців також незадоволені блокуванням російського інтернет-майданчика LiveJournal ("Живий журнал"), який використовується в якості онлайн-щоденника (блогу).

Із повним списком заборонених до використання сайтів можна ознайомитися на сайті НКРЗІ.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що під заборону у використанні в інформ-просторі України потрапили опозиційні до влади Telegram-канали "Легитимный", "Картель", "Резидент" и "Сплетница". Спільно з експертами журналісти намагалися з’ясувати, до чого призведе таке рішення і чи варто турбуватися про можливий наступ на свободу слова в державі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Лола

25 лютого 2021, 17:18

Додавим их!! https://kosatka.media/category/gaz/news/prezidenty-ukrainy-i-polshi-obsudili-kak-vmeste-ostanavlivat-severnyy-potok-2


Новини