Головна Новини HI-tech інтернет Глобальний індекс кіберзлочинності: Україна серед лідерів за найбільшими загрозами
commentss НОВИНИ Всі новини

Глобальний індекс кіберзлочинності: Україна серед лідерів за найбільшими загрозами

Україна одна з лідерів серед країн, які становлять загрозу від кіберзлочинності. За дослідженням вчених, Україна виявилась високотехнічним центром кіберзлочинності.

16 квітня 2024, 15:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вчені з Оксфордського університету та Університету Нового Південного Уельсу після трьох років досліджень створили перший "Глобальний індекс кіберзлочинності". У цьому індексі складено рейтинг країн з погляду загрози, яку вони можуть становити. Україна виявилась однією з лідерок та посіла друге місце.

Глобальний індекс кіберзлочинності: Україна серед лідерів за найбільшими загрозами

Україна посіла друге місце в глобальному індексі кіберзлочинності. Фото з відкритих джерел

Глобальний індекс кіберзлочинності базується на інформації 92 провідних експертів світу, які є фахівцями з кіберзлочинності. Вони проаналізували країни за п’ятьма основними параметрами: 

  • - створення продуктів і послуг (написання шкідливого коду, обмін ботнетами, створення інструментів злому);
  • - атаки та вимагання (DoS-атаки або програми-вимагачі);
  • - крадіжка даних (фішинг, крадіжка банківських рахунків);
  • - шахрайство в інтернеті (шахрайство на онлайн-аукціонах або з використанням зламаних облікових записів компаній);
  • - відмивання грошей (підробка кредитних карток).

Далі експерти оцінили країни за професіоналізмом, технічними навичками та впливом місцевих злочинців на глобальну кіберзлочинність. Таким чином у загальний рейтинг країн потрапило 97 країн про які вдалось зібрати достатню даних. За словами однієї з співавторок дослідження Міранди Брюс "тепер ми глибше розуміємо географію кіберзлочинності".

Згідно з глобальним індексом кіберзлочинності найбільшу загрозу становить Росія, яка отримала 58,39 бала. Україна в рейтингу кіберзлочинності посіла друге місце – 36,44 бала. На третьому місці опинився Китай – 27,86. До п’ятірки також потрапили США та Нігерія – 25,01 та 21,28 бала відповідно.

Глобальний індекс кіберзлочинності: Україна серед лідерів за найбільшими загрозами - фото 2

Дослідники вказують, що кіберзлочинність не є повсюдною. Деякі країни є осередками кіберзлочинності, тоді як багато інших не пов’язані з кіберзлочинністю серйозно. Крім того, країни, які є центрами кіберзлочинності, спеціалізуються на певних видах кіберзлочинності. Тобто, попри те, що невелика кількість країн є провідними виробниками кіберзлочинності, між ними існують суттєві відмінності як за категоріями, так і за показниками впливу, професіоналізму та технічних навичок.

"Росія та Україна є високотехнічними центрами кіберзлочинності, тоді як нігерійські кіберзлочинці займаються менш технічними формами кіберзлочинності", — вказують автори індексу кіберзлочинності.

У Світовому рейтингу кіберзлочинності найменшу загрозу становить Єгипет, який набрав 0,08 балів. За ним йдуть Мали, Сирія та Гвінея-Бісау – по 0,09 балів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні ліквідували кіберзлочинну організацію, яка займалась шахрайством в 70 країнах світу.

Також "Коментарі" писали про рейтинг країн за імпортом зброї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини