Головна Новини HI-tech інтернет Facebook викриває шпигунські фірми: яких кіберзлочинців уже вдалося спіймати
commentss НОВИНИ Всі новини

Facebook викриває шпигунські фірми: яких кіберзлочинців уже вдалося спіймати

Facebook викриває шпигунські фірми-найманці, які націлены на людей з-понад 100 країн світу

17 грудня 2021, 12:51
Поділіться публікацією:

Власник Facebook Meta Platforms звинуватив півдюжини приватних компаній у хакерстві або інших зловживаннях. Інформація була у звіті, опублікованому в четвер, 16 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Facebook викриває шпигунські фірми: яких кіберзлочинців уже вдалося спіймати

Логотип Meta - фото з відкритих джерел

Meta вже подає позов до NSO в американському суді. Натаніель Глейхер, керівник відділу безпеки Meta, сказав Reuters, що звіт мав повідомити про те, що "галузь нагляду за наймом набагато ширша, ніж одна компанія".

У звіті Meta сказано, що вона призупиняє близько 1500 переважно фейкових облікових записів. У Meta повідомили, що ці організації націлені на людей у ​​більш ніж 100 країнах.

Meta не надала детального пояснення щодо того, як вона ідентифікувала фірми, але вона керує одними з найбільших у світі соціальних і комунікаційних мереж і регулярно рекламує свою здатність знаходити та видаляти зловмисників зі своїх платформ.

Серед них — ізраїльський Black Cube, який прославився тим, що розгорнув своїх шпигунів від імені голлівудського ґвалтівника Харві Вайнштейна. У Meta зазначили, що хакерська фірма використовує несправжніх персон, щоб спілкуватися з людьми в Інтернеті та збирати їхні електронні листи, "ймовірно, для подальших фішингових атак".

У заяві Black Cube заявили, що "не займаються жодним фішингом або хакерством" і зазначили, що компанія регулярно стежить за тим, щоб "вся діяльність агентів повністю відповідала місцевим законам".

Серед інших компаній, яких виявила Meta, є BellTroX, індійська фірма кібер-найманців, яку минулого року викрили Reuters та інтернет-сторожа Citizen Lab, ізраїльська компанія під назвою Bluehawk CI та європейська фірма на ім’я Cytrox.

Cognyte та ізраїльську фірму Cobwebs Technologies звинуватили не в зломі, а у використанні підроблених профілів, щоб обманом розкрити приватні дані.

Cognyte, Verint і Bluehawk не відразу відповіли на повідомлення з проханням прокоментувати.

У електронному листі представник Cobwebs Мейтал Леві Тал сказав, що компанія використовує відкриті джерела і що її продукти "ні в якому разі не є нав’язливими". Повідомлення, залишені Іво Маліновському, який донедавна називав себе виконавчим директором Cytrox на LinkedIn, дося чекають на відповідь. Засновник BellTroX Суміт Гупта не відповів на повідомлення журналістів Reuters з тих пір, як минулого року його фірму було розкрито. Раніше він заперечував правопорушення.

Глейхер сказав, що серед інших цілей шпигунських фірм були знаменитості, політики, журналісти, юристи, керівники та звичайні громадяни. За його словами, друзі та сім'я об'єктів також були залучені в шпигунські кампанії.

Представник відділу кібербезпеки Meta Девід Агранович сказав, що він сподівається, що оголошення в четвер "почне зрив ринку нагляду". Були певні ознаки того, що інші компанії в соціальних мережах вживали подібних заходів: Twitter оголосив про видалення 300 акаунтів через кілька годин після оголошення Meta.

Залишається з’ясувати, чи була угода про ліквідацію компаній не лише тимчасовим заходом. Дві компанії, Black Cube і BellTroX, відновилися після того, як були втягнені в попередні шпигунські скандали.

Глейхер сказав, що шпигунські фірми отримають автоматичні попередження, але, за його словами, Facebook не зможе ідентифікувати конкретні фірми або їхніх клієнтів. Це незважаючи на те, що Facebook заявив, що визначив кількох клієнтів Cobwebs, Cognyte, Cytrox і Black Cube, серед яких є юридичні фірми.

Марта Пардаві, одна з кількох угорських правозахисників, які стверджують, що були мішенню Black Cube у 2017 та 2018 роках, сказала, що була задоволена новиною про звіт Facebook, але хотіла отримати більше інформації.

"Вони називають юридичні фірми. Але у юридичних фірм є клієнти. Хто є клієнтами цих юридичних фірм?", – сказала Пардаві.

Як повідомляли раніше "Коментарі",  Facebook вводить можливість монетизації облікових записів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини