Головна Новини HI-tech інтернет Чому Інтернет постійно ламається: думка експертів ІТ-галузі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Інтернет постійно ламається: думка експертів ІТ-галузі

Збій у Facebook стурбував користувачів, так як вони втратили можливість і спілкуватись, і здійснювати фінансові операції

12 жовтня 2021, 21:59
Поділіться публікацією:

Агентство BBC News поспілкувалось з кількома експертами, які проаналізували причини неполадок в мережі.

Чому Інтернет постійно ламається: думка експертів ІТ-галузі

Інтернет об'єднує планету і впливає на економіку та суспільство - фото з мережі

Найвідоміший останній збій стався 4 жовтня 2021 р, коли у кількох мільярдів людей не працювала соціальна мережа Facebook та інші, з нею пов'язані. Причина, оприлюднена фахівцями компанії: сервери від'єднались від усіх зовнішніх мереж внаслідок невірного налаштування обладнання одним з інженерів.  

Внаслідок збою користувачі не мали можливості спілкуватись з друзями, дізнаватись останні новини, купувати товари в інтернет-магазинах, переводити кошти через фінансові установи, зупинились рекламні кампанії. Вкотре стало очевидним, наскільки сильно мільярди людей залежать від єдиного постачальника цифрових послуг, яким є Фейсбук та інші цифрові гіганти.

Люк Дерикс, головний технічний директор компанії DownDetector, у розмові з репортером ВВС зауважує, що світ сильно залежить від кількох компаній, які забезпечують цифровий контент і послуги. Якщо у однієї з них, або у кількох, виникають проблеми, це впливає на сотні тисяч інших мережевих сервісів та пристроїв. 

Компанія Down Detector відстежує збої веб-сервісів та веб-сайтів. Інфографіка ресурсу показує, що відключення, які віялом зачіпають багатьох, стають все частішими і серйознішими. Життя завмирає і мільйони людей просто чекають, коли інженер у Каліфорнії щось відремонтує.

Хроніка останніх падінь:

- жовтень 2021 р. – помилка конфігурації на шість годин зруйнувала роботу Facebook, Instagram, WhatsApp, частково – Twitter;

- липень 2021 р. – 48 сервісів для оренди житла у світі не працювали через збій у компанії Akamai, пов'язаний з налаштуваннями в системі доменних імен;

- червень 2021 р. – помилка у оператора хмарних обчислень викликала збій у роботі торговельного майданчика Amazon, порталу для новин та коментарів Reddit, потокового сервісу Twitch, платформи для розробників програмного забезпечення Github, музичного порталу Spotify;

- грудень 2020 р. – 90-хвилинний збій у роботі сервісів Google (Gmail, Youtube, Диск) як наслідок проблем з внутрішнім сховищем даних;

- листопад 2020 р. – технічні проблеми у Amazon Web Service, які вплинули на тисячі користувачів у Північній Америці;

- березень 2019 р. – 14-годинний збій у Facebook, Instagram та WhatsApp, який також був пов'язаний з помилкою у конфігурації сервера.

Пересічні користувачі підозрюють, чи не є подібні збої наслідком кібератак? Однак фахівці переконані, що все це – наслідок  двох факторів: випадкових людських помилок та складності мережі.

Білл Б'юкенен, професор у ІТ-галузі, нагадує, що нинішній Інтернет — породження DARPA — Агентства оборонних дослідницьких проектів Міністерства оборони США. Мета, яка стояла перед DARPA, — створення мережі, яка встоїть при ядерному ударі. Мета була досягнута, але завдяки програмам (протоколам), які призначені для техніки 60-их років минулого століття. Можна спробувати зробити їх кращими, але неможливо вимкнути весь інтернет, щоб їх замінити. 

Тому професор пропонує не відключати Інтернет, а децентралізувати його. Неприпустимо, що так багато даних надходять з одного джерела. Потрібно один вузол замінити кількома, щоб ніхто не міг зупинити роботу важливих служб. І одночасно використати досвід боротьби з перебоями для того, щоб підвищити їхню стійкість. У цьому фінансово зацікавлений і менеджмент цифрових гігантів, так як лише один Facebook від останнього збою втратив 66 млн дол.

Видання "Коментарі" раніше публікувало думку вітчизняного експерта про причини збою Facebook.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини