Головна Новини HI-tech інтернет Чи загрожує світу розпад світового інтернету через атаки на підводні кабелі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи загрожує світу розпад світового інтернету через атаки на підводні кабелі

Атаки на підводні кабелі інтернету в Червоному морі для Європи створюють проблеми, однак катастрофою стане їх пошкодження в Атлантиці.

7 березня 2024, 08:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Наслідки атаки на інтернет-кабелі у Червоному морі відчув практично весь світ через перебої у роботі найбільших соціальних мереж, зокрема Facebook, Instagram, X, а також таких платформ як Google, Youtube, WhatsApp, Zoom та інших. Чи можуть подібні атаки в майбутньому призвести до розпаду світового інтернету.

Чи загрожує світу розпад світового інтернету через атаки на підводні кабелі

Підводні інтернет кабелі. Фото з відкритих джерел

За даними HGC, після атаки хуситів на підводі кабелі інтернету у Червоному морі постраждало 25% трафіку між Європою, Азією та Близьким Сходом. 

Експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун вважає, що попри пошкодження кабелів, через їх велику кількість трафік інтернету може бути перенаправлено через інші підводні кабелі.

"Цих кабелів багато і вони балансуються. Наприклад, в одному місці перерізали, воно на інше місце перерозподіляється. Один перерізаний кабель в одному місці – Червоному морі – насамперед мав би позначитися на Африці, Азії. Це неприємно, шкідливо і боляче, але не критично", — говорить Корсун.

З цією тезою погоджується експерт телекомунікаційного ринку Роман Хіміч. Який пояснює, що навіть у більших масштабах аварії у Червоному морі не будуть дуже проблемними для Європи.

"Навіть якщо будуть знищені всі кабелі в Червоному морі — це не стане катастрофою для нас, як для європейських користувачів, тому що, по-перше, працюватиме решта кабелів, яких набагато більше. І по-друге, в нашому випадку левова частка трафіку — це трафік з Європою та Сполученими Штатами", — вважає Хіміч.

Однак, експерт вказує, що для Європи та Америки існує небезпека, якщо атаки на підводні кабелі інтернету будуть здійснюватись в Атлантичному океані.

"Інша справа, якщо це продовжиться і за Червоним морем будуть атаковані кабелі в Атлантиці, то це вже буде реальна проблема, яка може призвести до розпаду світового Інтернету, мережі на кілька окремих сегментів, між якими буде надто ускладнений обмін", — додав Хіміч.

Ще минулого року заступник генерального секретаря НАТО з розвідки Девід Каттлер висловив своє занепокоєння, що Росія може скористатись цією ситуацією та атакувати підводні кабелі, щоб привести світ у ще більший хаос.

Зазначимо, що інтернет-трафік через підводні кабелі є основним у світі. У 2017 році МВС США опублікувало дослідження, яке вказує, що 97% міжконтинентальних комунікацій здійснюється через підводні кабелі у Світовому океані.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у роботі одразу кількох соціальних мереж стався масштабний збій через пошкодження підводних інтернет-кабелів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини