Головна Новини HI-tech технології Просканував QR-код і втратив гроші: що відомо про новий вид шахрайства – квішинг
commentss НОВИНИ Всі новини

Просканував QR-код і втратив гроші: що відомо про новий вид шахрайства – квішинг

Шахраї все частіше використовують сучасні технології, щоб отримати доступ до ваших особистих даних та грошей. Одним з нових видів такого шахрайства став квішинг.

16 жовтня 2023, 12:55 comments8925
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Ви отримали повідомлення від власного банку, скануєте оголошення або хочете дізнатись більше інформації за допомогою QR-коду. Саме цю технологію можуть використати шахраї, щоб ввести вас в оману та отримати гроші. Дізнайтесь, що таке квішинг.

Просканував QR-код і втратив гроші: що відомо про новий вид шахрайства – квішинг

Квішинг - шахрайська схема фішингу за допомогою QR-коду. Фото з відкритих джерел

Квішинг (QR-код + фішинг)  – означає обман людей за допомогою фішингового повідомлення, який містить QR-код. Подібно до звичайного фішингового електронного листа, квішингове повідомлення призначене для того, щоб змусити вас попастись на шахрайську схему. 

За допомогою квішингу шахраї намагаються викрасти особисті дані, зокрема паролі, або заразити пристрій шкідливими програмами. Зазвичай лист імітує надійного відправника, наприклад ваш банк. Шахраї намагаються створити відчуття терміновості, вказуючи, що виникли проблема і вас можуть заблокувати, або наголосити про нібито шахрайську активність з вашим рахунком. Після чого злочинці надсилають QR-код, який ви маєте відскакувати якомога швидше.

Після сканування ви можете бути переправлені на сайт, який буде імітацією вашого банку, де ви самостійно заповните особисті дані (ім’я, прізвище, номер телефону, пароль, адресу) і таким чином передаєте інформацію злочинцям. Також шахраї можуть вказати на проблему з доставкою якогось товару, і попросять перейти вас за QR-кодом нібито до сайту вашого інтернет-магазину. За допомогою цього вони отримають пароль від вашого кабінету і здійснюватимуть покупки. В окремих випадках сканування QR-коду може перенаправляти на миттєве скачування шкідливих програм, які будуть отримувати ваші дані автоматично.

Щоб уберегтись від квішингу експерти з кібербезпеки рекомендують кілька методів:

  • - Ніколи не скануйте  QR-код у повідомленні від невідомого відправника;
  • - Помітьте ознаки фішингової атаки, зокрема навмисне відчуття терміновості та можливі помилки у листі від відправника;
  • - Під час використання QR-коду на телефоні перегляньте URL-адресу. Інколи вони мають незначні помилки, наприклад comments.ua та coments.ua.
  • - Якщо після відсканування QR-коду ви потрапили на сторінку, де потрібно ввести особисті дані — краще їх не вводити. Перейдіть на сайт компанії у своєму браузері.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв, які покарання отримують особи, що були спіймані на корупції в Україні.
Також "Коментарі" писали про російських хакерів, які намагаються отримати доступ до конфіденційних даних іноземних посольств в Україні. Таким чином росіяни хочуть дізнатись про маршрути поставки зброї, а також кількість та тип озброєння.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини