Microsoft приступає до розробки власних процесорів

Процесор власного виробництва дозволить Microsoft обходитися без сторонніх чипів

Фахівці корпорації Microsoft приступили до розробки процесорів власного виробництва для використання в ноутбуках і серверних станціях. Власні процесори допоможуть знизити залежність компанії від чипової технології Intel Corp.

За основу інженери Microsoft взяли архітектуру компанії Arm Ltd з Великобританії.

Крім цього рішення, паралельно компанія розробляє ще один чіп для живлення ноутбуків серії Surfac.

"Оскільки кремній - це фундаментальний будівельний матеріал, ми інвестуємо в власні розробки в сферах проектування і виробництва, а також розвиваємо і зміцнюємо партнерські відносини з широким колом постачальників мікросхем", - сказав представник Microsoft Френк Шоу.

Відзначимо, що це не перша спроба відійти від "інтеловських" процесорів. Американська компанія Amazon вже успішно впровадила власні процесори і стверджує, що вони дешевші і більш продуктивні в порівнянні з кремнієвими чіпами, які продає Intel.

Як повідомляв портал "Коментарі", недавно Intel запропонувала високорівневий огляд прийдешніх процесорів Rocket Lake на основі архітектури Cypress Cove. Також очікується, що в кінці наступного року Intel представить гібридну архітектуру Alder Lake. Тепер, схоже, ми побачимо перші фотографії процесорів Rocket Lake і Alder Lake.

У другій половині 2021 року з'явиться Intel Alder Lake - гібридна архітектура ЦП з комбінацією ядер Golden Cove (великі) і Gracemont (маленькі). ЦП Alder Lake має на 500 контактів більше (сокет LGA 1700), ніж Rocket Lake, і, таким чином, має висоту близько 45 мм в порівнянні з висотою 37,5 мм у частині LGA 1200.