Facebook змушують позбутися Instagram і WhatsApp

Федеральна торгова комісія США подала позови проти Facebook, прагнучи позбавити компанію статусу монополіста

У середу Федеральна торгова комісія США і 48 генеральних прокурорів штатів США подали серйозні позови проти Facebook, стверджуючи, що гігант соціальних мереж є монополістом, чия антиконкурентна практика завдає шкоди американцям.
Два судові процеси, що послідували за більш ніж річним розслідуванням, є найбільшою проблемою антимонопольного законодавства, з якою зіткнулася Facebook. По суті, вони обидва закликають до поділу Facebook, змушуючи компанію продати Instagram і WhatsApp, у яких разом мільярди користувачів.
У позовах стверджується, що такі дії можуть бути необхідні, тому що Facebook розтрощив своїх конкурентів і домігся домінування, купивши потенційних конкурентів, і що це обмежує вибір американських споживачів і знижує їх доступ до засобів захисту конфіденційності.
Facebook не відразу відповів на запит про коментар. Але повідомлення в блозі, опубліковане компанією в середу, назвало позови "ревізіоністською історією". Компанія підкреслила, що її придбання WhatsApp і Instagram було схвалено FTC кілька років тому, і заявила, що дозвіл на "переробку" створить тривожний прецедент, що "ніяка продажа ніколи не буде остаточною".
Справи стосуються, зокрема, придбання компанією Facebook Instagram, додатки для обміну фотографіями, яке вона придбала за 1 мільярд доларів у 2012 році, і глобального додатка для обміну повідомленнями WhatsApp, придбаного за 19 мільярдів доларів у 2014 році. У позовах стверджується, що Facebook залежав від цих придбань, щоб створити монополію, якою компанія сьогодні є. Це дає їй можливість знищувати конкурентів.
Як повідомляло видання "Коментарі", Європа не прийме криптовалюта Facebook.