Яке космічне фото NASA зробило цього дня 20 років тому

PKS 1127-145 знаходиться за десять мільярдів світлових років від Землі

Яку фотографію зробило космічне відомство NASA зробило рівно 20 років тому. Знімок було опубліковано на офіційному сайті NASA.

На надрукованому знімку можна побачити квазар під назвою PKS 1127-145. Він знаходиться за десять мільярдів світлових років від нашої планети. Знімок космічного телескопа Hubble на лівій стороні зображення показує цей квазар разом з іншими галактиками в оптичному діапазоні.

Фото: A. Siemiginowska (CfA) & J. Bechtold (U. Arizona), et al., NASA

Сам квазар — найяскравіший об'єкт у нижньому правому кутку. Він зображений обсерваторією NASA Chandra.

Вчені розповіли про те, що в той час як більш звичайні галактики не видно на зображенні Chandra, джет довжиною майже мільйон світлових років виходить із квазара і домінує на рентгенівському знімку. Яскравий як в оптичному, так і в рентгенівському світлі, квазар, як кажуть вчені, містить надмасивну чорну дірку, яка живить джет і робить PKS 1127-145 видимим у всьому спектрі.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" писав про те, що фахівці з американського відомства NASA зняли космічний хамелеон. Знімок було отримано завдяки телескопу Hubble. Цей об'єкт є великою областю в космосі, де знаходяться молоді зірки, відбивні туманності, а також коричневі карлики.

Читайте також про тривожний візит Макрона до Києва: куди Захід штовхає Україну і до чого тут мантра про вторгнення. Червоною лінією у промові Макрона за підсумками переговорів із Зеленським стала безальтернативність "Мінська".

Видання "Коментарі" повідомляло, що український архієпископ запросив Папу Римського в Україну. Український католицький лідер запросив Папу Римського відвідати Україну та допомогти встановити світ.