Вчені розповіли, що ми живемо всередині гігантської бульбашки: як вона виглядає (ВІДЕО)

Земля оточена величезною бульбашкою шириною близько тисячі світлових років

Астрономи дослідили бульбашку, якою оточено нашу Сонячну систему. Про це пише видання Forbes.

Нове дослідження показало, що Земля оточена величезною бульбашкою шириною близько тисячі світлових років, межі якої визначають формування всіх молодих зірок.

Протягом десятиліть астрономи знали, що Сонячна система знаходиться всередині так званої "Місцевої бульбашки", гігантської порожнечі, оточеної тисячами молодих зірок. Однак багато в цій бульбашці залишалося неясним - все, від її точного розміру та форми до походження та еволюції.

Завдяки новим даним з'ясувалося, що бульбашка утворилася в результаті перетворення зірок на понаднові приблизно десять-двадцять мільйонів років тому. Після вибухів газу і пилу зірки утворюють молекулярні хмари, в яких з'являються нові світила. У нашій місцевій бульбашці також є такі області. Фахівці розповіли, що нашу зіркову систему оточують тисячі молодих зірок, які сформувалися та продовжують свій розвиток, але не всередині бульбашки, а на її поверхні.

Завдяки науковим інструментам космічного телескопа Gaia вчені отримали нові дані та змогли зазирнути у минуле, щоб побачити, як 14 млн років тому з'явилася Місцева бульбашка. Астрономи кажуть, що для того, щоб з'явилася наша бульбашка, за мільйони років вибухнули приблизно 15 наднових.

У ході спостережень вчені з'ясували, що всі відомі молекулярні хмари, в яких народжуються молоді зірки в межах 500 світлових років від Сонця, знаходяться на поверхні Місцевої бульбашки і мають приблизно однакову форму.

За даними астрономів, Місцева бульбашка складається з плазми низької щільності та оточена холодним нейтральним газом та пилом. За підрахунками, швидкість руху бульбашки нині становить близько шести з половиною кілометрів на секунду, проте віно уповільнює свій рух. Стало відомо, що Сонячна система опинилася в центрі Місцевої бульбашки, і наша зірка увійшла до неї приблизно п'ять мільйонів років тому.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" поінформував про те, що новий космічний апарат NASA розпочав роботу. Вчені називали його першою метою, а також показали її фотографію. Також фахівці пояснили, чим саме займатиметься IXPE, який вирушив у космос наприкінці минулого року.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що хакерами, які блокували роботу міжнародних компаній, виявилася сім'я зі столиці. Організатором групи виявився 36-річний киянин разом із дружиною та трьома знайомими – вони здійснювали кібератаки на іноземні компанії.