Перша пісня в космосі: як українська мелодія пролунала з орбіти Землі

Понад 60 років тому у космосі прозвучала перша пісня, яка виявилась українським хітом.

12 серпня 1962 року сталась подія, яка увійшла в історію, як перша пісня, що звучала в космосі. Космонавт Павло Попович під час польоту космічного корабля "Восток-4" заспівав українську пісню "Дивлюсь я на небо та й думку гадаю…".

Перший політ людини у космос відбувся 12 квітня 1961 року, коли український конструктор Сергій Корольов на 108 хвилин відправив російського космонавта Юрія Гагаріна за межі Землі. Через рік, після цього польоту, з космодрому "Байконур" стартував корабель "Восток-4", на якому був присутній перший за походженням український космонавт Павло Попович.

12 серпня 1962 року під час радіозв’язку з Центром управління польотами, яким керував Сергій Корольов, Попович заспівав українську пісню "Дивлюсь я на небо та й думку гадаю…". Таким чином, це була перша пісня, яка прозвучала в космосі.

Павло Попович

"Дивлюсь я на небо та й думку гадаю…" - це пісня на слова українського поета-романтика Михайла Петренка, яка була вперше опублікована 1841 року. Пісня має особливе значення, адже її слова відображають мрії про політ у небо, бажання підкорити простори Всесвіту. Саме ці прагнення були характерними для епохи початку космічних досліджень. Цей випадок став важливою сторінкою в історії космонавтики та культури, демонструючи, що навіть на орбіті Землі людина не забуває про свої корені та національну спадщину.

Першими музичними інструментами, на яких грали у космосі, були 8-нотна гармоніка Hohner "Little Lady" та кілька маленьких дзвіночків, які незаконно взяли з собою у політ американські астронавти Волтер Ширра та Томас Стаффорд на борт Gemini 6A. 7 грудня 1965 року Ширра та Стаффорд відтворили по радіозв’язку пісню "Jingle Bells" після того, які пожартували, що бачили непізнаний літаючий об’єкт, яким керував Санта-Клаус.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про знахідку вчених на Марсі, яка їх шокувала.

Також "Коментарі" писали про найсумнішу пісню всіх часів.