Головна Новини HI-tech космос Приватні компанії збиратимуть місячний ґрунт для NASA
commentss НОВИНИ Всі новини

Приватні компанії збиратимуть місячний ґрунт для NASA

В рамках програми Artemis, NASA готове платити приватним компаніям за зібраний місячний ґрунт

11 вересня 2020, 14:58
Поділіться публікацією:

У амбітній спробі заволодіти позаземними ресурсами NASA оголосило, що буде купувати місячний ґрунт і каміння у приватних компаній, які збирають їх на Місяці. І їм навіть не потрібно повертати зразки на Землю. Адміністратор NASA Джим Бріденстайн виклав спеціальний план у своєму блозі. Про це повідомляє портал Parabolicarc.

Приватні компанії збиратимуть місячний ґрунт для NASA

Суть полягає в тому, що компанії будуть збирати невелику кількість місячного "бруду" або каменів з будь-якого місця на поверхні Місяця, надавати в NASA зображення колекції та зібраного матеріалу разом з даними, які ідентифікують місце збору. Потім буде здійснена передача права власності на місячний реголіт або камені. Після передачі права власності зібраний матеріал стає виключною власністю NASA. Космічне агентство опублікувало звернення до комерційних компаній з проханням надати пропозиції щодо збору космічних ресурсів.

Нові зусилля тісно пов'язані з програмою NASA Artemis, яка спрямована на висадку двох астронавтів на південному полюсі Місяця у 2024 році і встановлення там постійної присутності. Адміністрація Трампа вважає, що Договір по космосу 1967 року допускає приватну власність на космічні ресурси.

Однак питання аж ніяк не вирішене. Канадський космічний інститут очолює зусилля щодо укладення угоди Організації Об'єднаних Націй, що регулює володіння і використання позаземних ресурсів. Бріденстайн сказав, що ініціатива з видобутку місячного зразка відповідає розпорядженням адміністрації Трампа про заохочення міжнародної підтримки відновлення та використання космічних ресурсів.

Як повідомляло видання "Коментарі", США розробляють юридичний план видобутку ресурсів на Місяці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини