Із заблокованих iPhone можливе шахрайське зняття коштів - попереджають програмісти

Непомітний пристрій і додаток на смартфоні допоможуть шахраям обікрасти власника iPhone

Дослідники з University of Birmingham та University of Surrey виявили можливість дистанційного зняття коштів навіть із заблокованих iPhone. Про це повідомляє BBC.

Програмісти на практиці продемонстрували проведення несанкціонованого платежу. При цьому вони використовували одну з функцій Apple Pay сплачувати безконтактно через систему Visa, наприклад, проходячи через турнікет метро. У такому випадку у власника iPhone немає потреби його розблоковувати, оскільки підключена банківська картка працює у режимі "Express Transit". Тобто, не використовується ані Face ID, ані Touch ID, ані код доступу, а кошти знімаються автоматично.

Злам відбувається наступним чином:

1) деякий пристрій розміщується неподалік від iPhone і сигналізує, що потрібно здійснити безконтактну оплату;

2) водночас на смартфоні умовних "зловмисників" запущено додаток Android для перехоплення запиту iPhone до безконтактного платіжного термінала;

3) оскільки iPhone вважає, що взаємодіє з цим терміналом, його не потрібно розблоковувати для проведення платежу;

4) "транзакцію" перехоплюють злочинці, і втрачаються кошти.

Особливістю описаного способу зламу є те, пристрій з Android не обов'язково повинен бути неподалік iPhone - він може знаходитись навіть на іншому континенті. Крім того, це означає, що таким способом можуть бути втрачені кошти з вкраденого і заблокованого пристрою.

Поки що описаний спосіб шахраювання продемонстровано лише в лабораторних умовах. Ще рік тому дослідники про це повідомили й Apple, і Visa. Однак протягом року нічого зроблено не було, оскільки порушення безпеки й далі існує. Visa вважає, що спосіб непрактичний і надто громіздкий. Apple заявив BBC, що компанію турбує ця загроза і вони сподіваються, що Visa цю проблему вирішить.

Поки що ж користувачам радять при втраті iPhone блокувати Apple Pay та попереджати Visa про негайне припинення платежів із картки.

Тим часом у мережі почалося обговорення нового дизайну Apple iPhone 14, як раніше інформував портал "Коментарі".