Головна Новини HI-tech інтернет Пероганич пропонує заробляти на Вікімедія Україна: ініціатива може обернутися міжнародним скандалом
commentss НОВИНИ Всі новини

Пероганич пропонує заробляти на Вікімедія Україна: ініціатива може обернутися міжнародним скандалом

Ініціативи екс-керівника «Вікімедія Україна» ставлять під загрозу репутацію глобального сайту «Вікіпедія»

20 червня 2020, 13:27 comments4889
Поділіться публікацією:

Колишній керівник ГО "Вікімедія Україна" Юрій Пероганич придумав спосіб заробити на громадській організації. Він пропонує схему, відповідно до якої статті про компанію автори будуть писати умовно "безкоштовно", а компанії будуть робити благодійні внески за роботу "волонтерів". Щоправда, ця ініціатива несе в собі безліч ризиків. Така схема незаконна і може стати причиною розвалу організації через втрату гранту в 100 тис. доларів на рік, які зараз отримує ВМУА.

Пероганич пропонує заробляти на Вікімедія Україна: ініціатива може обернутися міжнародним скандалом

Організація "Вікімедіа Україна" зараз існує завдяки щорічному американського гранту в 100 тис. доларів. Гроші виділяє Фонд "Вікімедіа", який глобально займається Вікіпедією. Згідно з правилами роботи організації, комерціалізація, реклама і платний піар громадської організації можуть стати підставою для позбавлення гранту. Крім того, що організація може втратити фінансування у майбутньому, офіційному представнику Wikimedia Foundation в Україні доведеться також повернути вже витрачені кошти.

Якщо ж справа дійде до суду, міжнародний скандал загрожує великими репутаційними втратами для самої "Вікіпедії", як глобального проекту.

Джерело в Wikimedia Foundation повідомляють, що ініціатива Пероганича з'явилася з приходом на ринок платних правок компанії "Вікібізнес", яка після залучення інвестицій в 2019 році намагається захопити ринок піару в "Вікіпедії", усуваючи дрібних гравців-фрілансерів. У результаті всі ці події призвели до того, що в останні кілька років доходи українських авторів "Вікіпедії" помітно впали.

Раніше "Коментарі" писали, що відома французька компанія Études вирішила порадувати своїх покупців новинкою і представила капсульну колекцію одягу в співпраці з Вікіпедією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини