Головна Новини HI-tech інтернет Мільйонний штраф для Google: чи правильне рішення прийняла Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільйонний штраф для Google: чи правильне рішення прийняла Україна

Експерти пояснюють, що компанія регулярно отримує штрафні санкції від різних країн

6 квітня 2021, 13:25
Поділіться публікацією:

1 мільйон гривень — саме такий штраф отримала компанія Google від українського Антимонопольного комітету. Причиною стало неподання необхідної інформації, запитуваної державним уповноваженим АМКУ, в певні встановлені терміни. "Коментарі", зацікавившись майже прецедентним випадком, попросили експертів проаналізувати це рішення.

Мільйонний штраф для Google: чи правильне рішення прийняла Україна

Україна чекає від Google виплати мільйонного штрафу. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Україна висунула компанії скромні звинувачення

Аналітик в Alpari (Альпарі) Максим Пархоменко пояснює, що Google, як і багато технологічні компанії, є монополістом в своїй сфері. Саме тому організація в багатьох країнах часто отримує штрафи від регуляторів.

"Так, у 2019 році Франція оштрафувала компанію на 150 млн. Схожі процеси ведуться проти Google і в інших країнах ЄС. Причина в тому, що компанія на багатьох ринку займає домінуюче становище, що і викликає підвищений регуляторний нагляд", — говорить експерт.

Максим Пархоменко наголошує на тому, що Google в пошуку, операційній системі та рекламі, по суті, є монополістом.

"І якщо порівняти процеси в інших країнах, то звинувачення проти компанії в Україні вкрай скромні, — вважає аналітик.  Так, антимонопольні комітети в ЄС звинувачують Google в обмеженні конкуренції для інших пошукових систем, використовуючи монопольне становище в операційних системах. А суми штрафів перевищують сотні мільйонів євро. Тому штраф в Україні для цієї компанії є скоріше невеликим зауваженням, ніж особливою проблемою. Виникає відчуття, що наші органи вибрали максимально лояльний і м'який підхід. Адже за фактом (при бажанні) Google можна звинуватити і в більш серйозних порушеннях".

"АМКУ зараз намагається" доїти "Google"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає ситуацію з мільйонним штрафом для Google досить специфічною.

"Річ у тому, що Україна до кінця не визначила свою модель поведінки з міжнародними інтернет-гігантами  Google, YouTube, Facebook. У світі є країни, які пішли по шляху обмежень  Китай, Північна Корея, РФ. Вони роблять все, щоб знизити вплив даних платформ всередині своїх держав, — підкреслює Плотніков. — В Україні ми поки маємо перше читання закону про т.зв. "Податок на Google". Тепер ось цей штраф. При цьому, з моєї точки зору, якщо країна сповідує модель відкритої економіки, якщо прагне інтегруватися у світовий інформаційний простір, обмежень не повинно бути в області інтернет-ресурсів. Ми ж, схоже, не можемо визначитися: йдемо шляхом замкнутості від світу, розвитку внутрішніх ресурсів чи інтегруємося у світовий простір".

Експерт оцінює рішення АМКУ як утиск компанії Google, підкреслюючи, що є прихильником того, щоб в інформаційній сфері була відкритість.

"Можна сказати, що АМКУ зараз намагається "доїти" Google. Не виключено, що, здуру виконуючи чиїсь вказівки по наповненню бюджету всіма можливими способами,  зазначає Олексій Плотніков.  Тим часом Google  це не наш бізнес, який проковтне все нападки з боку влади. Світова корпорація може і зреагувати, причому досить жорстко".

Дискусію може викликати розмір штрафу

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль, вважає, що в самому факті накладення штрафу на Google немає нічого несподіваного.

"Компанія регулярно є відповідачем судових розглядів. Однак якщо, наприклад, в ЄС і США предметом таких справ є комерційна діяльність компанії, то, наприклад, у РФ  доступ до інформації та її поширення. А в Китаї заборонений не тільки Google, але і всі пов'язані з компанією платформи",  нагадує Володимир Коваль.

Він вважає, що АМКУ наклав штраф на компанію в межах своєї компетенції.

"Дискусійним може бути розмір штрафу. Але це вже питання до юристів,  зазначає Володимир Коваль.  Очевидно, що накладення санкцій на компанію не вплине на її подальшу роботу в Україні".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що для блогерів на платформі YouTube збираються ввести спеціальний "гугл-податок". У нашому матеріалі можна дізнатися, кому і в якому розмірі його доведеться платити.

Також на порталі знайдеться інформація про те, яка програма від Google здатне скласти конкуренцію відомої соцмережі Tik-Tok.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини