Штучний інтелект навчився розпізнавати самотніх людей

Алгоритми штучного інтелекту зможуть вимірювати рівень самотності людей похилого віку

Нове дослідження, проведене вченими з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, продемонструвало, як інструменти штучного інтелекту, що аналізують мову, можуть ефективно прогнозувати рівень самотності у літніх людей. Про це повідомляє видання New Atlas.

У новому дослідженні взяли участь 80 літніх людей. Кожен випробовуваний оцінювався з використанням звичайних методів оцінки самотності, а також за допомогою більш довгого розмовного напівструктурованого інтерв'ю тривалістю до 90 хвилин.

Інтерв'ю були розшифровані, а потім проаналізовані за допомогою системи природної мови, розробленої IBM. Крім виявлення самотності у суб'єктів, які не охоплені традиційними оцінками, система виявила відмінності в тому, як чоловіки і жінки говорять про самотність.

Повідомляється, що система штучного інтелекту може якісно передбачити самотність людини з точністю до 94%. Чим більше самотньою почувалася людина, тим довше вона відповідала на прямі запитання про самотність. Дослідники навіть припускають, що наявність якоїсь моделі "самотньої мови" може бути використана в майбутньому для спостереження за самопочуттям людей похилого віку.

Наступним етапом дослідження буде об'єднання даних інших датчиків в оцінки (таких як GPS-стеження і дані про сон), щоб персоналізувати кожен окремий результат. Крім того, систему необхідно буде протестувати на більших і різноманітніших групах, щоб налаштувати її точність.

Як повідомляло видання "Коментарі", штучний інтелект написав статтю для солідного видання .