Головна Новини HI-tech технології Російський слід: сервіс «Дія.Бізнес» потрапив у скандал — ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Російський слід: сервіс «Дія.Бізнес» потрапив у скандал — ЗМІ

Безпосередньо з Росією пов’язують Харківський та Миколаєвський портали

2 березня 2021, 20:43 comments1672
Поділіться публікацією:

Два із трьох працюючих в тестовому режимі регіональних центрів сервісу "Дія.Бізнес" функціонують на доменах, які були придбані в Росії. Таку інформацію повідомляє сайт "Букви".

Російський слід: сервіс «Дія.Бізнес» потрапив у скандал — ЗМІ

Розробка Мінцифри потрапила у скандал, пов’язаний із Росією. Фото: Дія

За інформацією видання, першим на ймовірність зв’язку розроблених Міністерством цифрової трансформації України та Росії звернули увагу користувачі соцмережі. Олександр Зарайський на особистій сторінці у Facebook вказав на реєстрацію із допомогою сервісу з РФ двох регіональних ресурсів сервісу — Миколаєвського та Харківського. Пізніше з’ясувалося, що і хостинг — під назвою Selectel, на якому розміщені та працюють зазначені сайти, також знаходиться у власності росіян.

Російський слід: сервіс «Дія.Бізнес» потрапив у скандал — ЗМІ - фото 2
Російський слід: сервіс «Дія.Бізнес» потрапив у скандал — ЗМІ - фото 3

Реєстрація цих ресурсів, за даними програми WHOIS, була проведена через компанію REG.RU LLC — із московською реєстрацією. Але і це — не єдиний зв’язок розробки Мінцифри та представництв "північного сусіда" України. Поміж іншого, за словами ІТ-фахівця Євгена Войніча, сайти ще й були створені із допомогою створеного у Росії конструктора "Тільда".

Російський слід: сервіс «Дія.Бізнес» потрапив у скандал — ЗМІ - фото 4

Представники міністерства поки жодним чином не відреагували на подібні заяви в ЗМІ.

Для довідки. "Дія.Бізнес" — сервіс, створений для покращення роботи із документообігом представників малого та середнього бізнесу. І хоча наразі його ще тестують, сайт має три регіональних підрозділи — в Києві, Миколаєві і Харкові. Найближчим часом очікують на "четвертого брата" — філіалу Черкас. Сайти міст виникли тільки після відкриття спеціальних офлайнових центрів для надання допомоги підприємцям. Мінцифри має доволі амбітні плани — відкрити аналогічні центри у кожному місті України.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що у квітні оригінальний сервіс "Дія" оновиться, тож українці отримають доступ до нових е-послуг.

Також на порталі знайдеться інформація щодо розширення можливостей паспорта завдяки "Дії".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

фдуч

5 березня 2021, 20:14

это фишинговые сайты. вот настоящие, как и положено в gov.ua, зоне которую даже если захотят, не смогут вести из Москвы. https://business.diia.gov.ua/mykolaiv https://business.diia.gov.ua/kharkiv так, что фейковый скандал. Инспирирование из Москвы. Источник: https://it.comments.ua/news/technology/russkiy-sled-servis-diya-biznes-popal-v-skandal-smi-672922.html © Comments.ua


Новини