Популярний додаток заразив мільйони смартфонів шкідливим вмістом

Цей додаток встановили більше десяти мільйонів разів

Популярний додаток для Android Barcode Scanner, за допомогою якого можна сканувати шрих-коди перетворилося у шкідливе ПЗ і заразило мільйони смартфонів користувачів. Згідно з даними компанії Malwarebytes, даний додаток встановили більше десяти мільйонів разів, повідомляє "Лента.ру".

Barcode Scanner є доступним в офіційному магазині Google Play, яким користуються власники пристроїв на операційній системі Android. Повідомляється, що перший час програма не мала ніяких шкідливих характеристик, відповідно не викликаючи підозр з боку користувачів. Однак в останньому оновленні експерти виявили небезпечну функцію, про яку нічого не вказувалося в описі програми.

У компанію Malwarebytes, що спеціалізується на питаннях кібербезпеки, почали надходити повідомлення зі скаргами від користувачів. Вони стверджували, що тепер в браузері стали самі по собі відкриватися сторінки з рекламою. Експерти, що вивчили програмний код Barcode Scanner, дійшли до висновку, що саме від нього виходить атака оголошеннями з метою отримання заробітку від їх показу.

Спеціаліст Malwarebytes Нейтан Коллиер повідомив про наявність небезпечного додатку компанії Google, після чого Barcode Scanner видалили з магазину. Однак програма все ще працює у всіх, хто не видалив її самостійно зі своїх смартфонів.

Раніше інтернет-видання "Коментарі" повідомляло, що з пеціалісти з боротьби з кіберзлочинністю виявили, що додаток, який використовувався для обходу блокування російської соцмережі "ВКонтакте", крав особисті дані жителів України.