Мінцифри анонсувало впровадження електронного підпису для мобільного застосунка Дія

За розрахунками, кількість потенційних користувачів електронного підпису Смарт-Дія сягне близько 8 мільйонів осіб

Міністерство цифрової трансформації анонсувало впровадження кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія для мобільного застосунка Дія. Про це йдеться на сайті Міністерства.

Постанову, яка призвана реалізувати даний проект, ухвалив сьогодні, 2 вересня, Кабінет Міністрів України на засіданні уряду.

Експериментальний проект дає можливість віддалено ідентифікувати особу за допомогою мобільного застосунку Дія для отримання кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія, тобто, користувачі Дії зможуть отримувати кваліфікований електронний підпис безкоштовно та повністю онлайн.

Для формування першого кваліфікованого сертифіката необхідні лише дані, що містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі та єдиній інформаційній системі МВС, а також технологія розпізнавання обличчя FaceID. Протягом півроку ці дані будуть використовуватися для формування короткострокового КЕП у Дії. Після завершення терміну дії електронного підпису, користувач знову проходитиме процедуру ідентифікації за допомогою мобільного застосунку. Підтверджувати запит на формування короткострокового КЕП у Дії користувачі будуть, знову ж, за допомогою технології розпізнавання обличчя.

За розрахунками, кількість потенційних користувачів електронного підпису Смарт-Дія сягне близько 8 000 000 осіб. Це ті, хто є власниками біометричних закордонних паспортів та паспортів громадянина України у формі ID-картки й користуються смартфонами з NFC-модулем. За технічну та технологічну реалізацію експерименту відповідатиме державне підприємство “ДІЯ”.

Також підкреслюється, що Проєкт реалізується у партнерстві з Міністерством внутрішніх справ та Державною міграційною службою України.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що Верховна Рада підтримала законопроекти, які покликані створити в Україні умови для виробництва електромобілів.