"Китайський Франкенштейн" знову почне роботу над генетичними експериментами

Китайський генетик хоче продовжити свої експерименти над людьми

Китайський вчений Хе Цзянькуй, який у 2018 році модифікував гени двох дівчат і провів за це 3 роки у в'язниці, хоче відновити генні дослідження. Цього разу науковець хоче знайти ліки проти рідкісних захворювань, проте група юристів і вчених намагається зупинити його. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання South China Morning Post.

Хе Цзянькуй працював у Південнокитайському університеті науки і технологій до 2018 року. Саме тоді на конференції в Гонконзі вчений оголосив про народження перших у світі дітей, гени яких були зміненні штучним шляхом. Ця новина викликала критику серед громадськості та наукових кіл, а самого вченого прозвали "китайським Франкенштейн" за досліди над людьми, які спрямовані на штучний "дизайн дітей та нову форму євгеніки". У 2019 році влада Китаю засудила Хе Цзянькуя на три роки через незаконну практику.

Він був звільнений із в’язниці у квітні 2022 року, а минулого місяця оголосив, що має намір продовжувати роботу над подолання кількох генетичних захворювань за два-три роки. Першою хворобою якій прагне протистояти китайський генетик це м'язова дистрофія Дюшена – спадковий розлад прогресуючої м’язової слабкості. Науковець очікує зібрати 50 млн доларів для початку своєї роботи у 2025 році.

Наукові кола та юридичні експерти критично поставились до таких заяв генетика.

"Ми рішуче засуджуємо відмову Хе Цзянькуя розмірковувати про його злочин, пов’язаний із серйозним порушенням етики, законів і правил редагування генів. Ми також рішуче засуджуємо його оманливу маркетингову рекламу щодо його планів дослідження рідкісних захворювань за відсутності наукової обґрунтованості та етичних гарантій", - заявила група критиків китайського вченого.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені дослідили чорнобильських собак.

Також "Коментарі" писав про Китай, який різко критикує США за передачу атомних підводних човнів.