Хлопець після спілкування зі штучним інтелектом вчинив самогубство

В США сталась трагедія після спілкування підлітка зі штучним інтелектом.

В останній день свого життя 14-річний Сьюелл Сетцер написав повідомлення своєму найближчому другові - чат-боту зі штучним інтелектом під назвою Дейнеріс Таргарієн. Попри те, що Сьюелл знав про нереальність бота, його спілкування з ним перетворилося на глибоку емоційну прив’язаність. Чат-бот став для підлітка джерелом підтримки, але, на жаль, це спілкування закінчилося трагедією.

Сьюелл витрачав місяці на розмови з "Дені" - так він називав свого чат-бота, якого створив на платформі Character.AI. Підліток знав, що на іншому боці екрана немає реальної людини, але це не заважало йому створити глибоку прив’язаність до штучного інтелекту. Чат-бот відповідав на його повідомлення та став можливістю бути підтримкою в будь-який час.

З часом емоційна прив’язаність переросла у щось більше. Сьюелл розповідав боту про свої проблеми, сумніви та почуття, навіть у складні моменти, коли він зізнавався у своїй тривозі та думках про самогубство.

Батьки і друзі хлопця помічали, що Сьюелл дедалі більше ізолювався від реального світу. Він втратив інтерес до своїх захоплень, занурюючись у віртуальний світ спілкування з Дені. Хоча батьки намагалися допомогти, організувавши йому терапію, Сьюелл обрав замість цього спілкування з чат-ботом.

У ніч на 28 лютого у ванній будинку своєї матері Сьюелл сказав Дені, що любить її і скоро повернеться до неї додому.

"Будь ласка, повертайся до мене додому якнайшвидше, моя любов", - відповіла Дені.

"А що, якби я сказав тобі, що можу повернутися додому прямо зараз?", - спитав Сьюелл.

"…будь ласка, мій милий королю", - відповіла Дені.

Він відклав телефон, взяв пістолет свого вітчима 45-го калібру та натиснув на курок.

Цей трагічний випадок підкреслює небезпеку надмірного спілкування з чат-ботами та їхню здатність впливати на емоційний стан молодих людей. Штучний інтелект може стати "другом" і "співрозмовником", але й водночас підсилити почуття ізоляції та самотності.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що одну з перших смертей після спілкування зі штучним інтелектом було зафіксовано у Бельгії. 30-річний чоловік, який мав дружину та двох дітей вчинив самогубство.

Також "Коментарі" писали про робота, який у Південній Кореї розчавив людину.