Хакери атакували парламент Фінляндії: хто за цим стоїть

Хакери зламали електронну пошту деяких фінських законодавців

У понеділок влада заявила, що облікові записи електронної пошти, що належать деяким фінським законодавцям, були скомпрометовані під час кібератаки на парламент.

Ні спікер парламенту, ні Національне бюро розслідувань не повідомили жодних подробиць про те, яка інформація була втрачена, якщо така була, і коли стався напад, за винятком того, що це було восени.

"Це не випадковість. На даному етапі існує ймовірність того, що невідомі особи змогли отримати інформацію за допомогою злому або в інтересах іноземної держави, або на шкоду Фінляндії", - йдеться в заяві головного інспектора NBI Теро Муурмана.

У той час як Фінляндія стала свідком низки широкомасштабних атак типу "відмова в обслуговуванні" на державну ІТ-інфраструктуру за останні роки, коли веб-сайти були закриті на кілька годин, Муурман сказав, що це викликає велику стурбованість.

"Кібернетичний удар по парламенту - це серйозна атака на нашу демократію і фінське суспільство", - сказав спікер Ану Вехвілайнен в заяві.

Парламент заявив, що співпрацював з NBI в розслідуванні нападу.

Як повідомляло видання "Коментарі", хакери посилено атакують державні сайти. За останній час в Україні почастішали випадки кібератак. Тільки за минулий тиждень система захисту інтернет-простору заблокувала 24 спроби проникнути на сайт Офісу Президента України та Держспецзв'язку. Дану інформацію надала Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Всього система кіберзахисту держресурсів повідомила про 3 069 261 підозрілу подію. Сорок відсотків з цього числа - спроби викрадення державної інформації. Також кіберзлочинці намагаються отримати права адміністратора і права користувача сайту.