Google і Facebook відмовилися від проведення кабелю в бік Гонконгу

Американські техногігнати відмовилися від своїх планів під тиском адміністрації президента США

Компанії Google і Facebook відмовилися від планів прокладки підводного кабелю між США і Гонконгом після того, як адміністрація Трампа заявила, що Пекін може використати його для збору інформації про американців. Про це повідомляє видання Bloomberg.

Компанії швидко представили переглянуту пропозицію, яка включає прокладання кабелів в сторону Тайваню і Філіппін. У новій заявці не фігурувала гонконгська компанія Pacific Light Data Communication Co., партнер по попередньому плану, яка викликала занепокоєння у американських спецслужб.

У 2017 році компанії запропонували проект Pacific Light Cable Network, в якому перераховані всі три транстихоокеанські напрямки: Гонконг, Філіппіни, Тайвань. Американські служби безпеки і Міністерство юстиції 17 червня звернулися у Федеральну комісію із зв'язку США з проханням відхилити кабель на Гонконг, заявивши, що це дасть Китаю можливість отримувати особисті дані американців. Агентства назвали Pacific Light Data дочірньою компанією Dr. Peng, яка, за їхніми словами, пов'язана з китайськими спецслужбами.

Ці кроки здійснюються по мірі того того, як напруженість між США і Китаєм продовжує наростати через серію конфліктів. До них відносяться посилення контролю Пекіна над Гонконгом і його ставлення до уйгурів, мусульманської етнічної групи. Також уряд США звинуватив Китай в тому, що китайські високотехнологічні продукти можуть бути використані для шпигунства. Мали також місце і взаємні звинувачення в поширенні коронавірусу.

Як повідомляло видання "Коментарі", Facebook побоюється різкого падіння доходів.