Нова технологія дозволила виявити чергову величезну екзопланету

Роботизовані телескопи продемонстрували ефективну роботу при виявленні інших планет

Міжнародна група астрономів виявила екзопланету, яка отримала позначення NGTS-12b. За розміром вона подібна до Юпітера, але більш ніж в чотири рази менш масивна. Про це повідомляється в статті, опублікованій 22 вересня на сайті arXiv.org, про що розповіло видання Phys.org.

Виявлення нової екзопланети стало можливим завдяки технології NGTS. Це широкопольний фотометричний огляд, орієнтований в основному на пошук екзопланет розміром з Нептун і меншого розміру, що проходять через яскраві зірки. У проекті використовується набір невеликих повністю роботизованих телескопів в обсерваторії Паранал в Чилі, що працюють в червоному оптичному діапазоні. Також в рамках проекту використовується метод транзитної фотометрії для пошуку нових екзосвітів, який точно вимірює затемнення зірки, щоб виявити присутність планети.

Тепер група астрономів на чолі з Едвардом М. Брайантом з Уорікського університету, Великої Британії, повідомляє про відкриття нової екзопланети в результаті огляду NGTS. Один з телескопів NGTS спостерігав NGTS-12 - зірку в південній півкулі, що знаходиться на відстані близько 1473 світлових років. На кривій блиску цієї зірки був ідентифікований транзитний сигнал, і наступні спектроскопічні спостереження підтвердили його планетарну природу.

Нещодавно виявлений інопланетний світ обертається навколо своєї зірки кожні 7,53 роки, що робить його найбільш довгоперіодичною планетою, коли-небудь виявленою під час основного дослідження NGTS. Орбітальний період NGTS-12b також виявився більшим, ніж періоди 95% інших екзопланет, виявлених усіма наземними транзитними дослідженнями.

Як повідомляло видання "Коментарі", телескоп NASA виявив придатну до життя планету.